geometria
artur:

Rysunek przedstawia równoległobok ABCD o polu S. Przekątne przecinają się w punkcie O. Punkt M
został wybrany na boku DC. Punkt przecięcia odcinków AM i BD to E,a punkt przecięcia odcinków
BM i AC to F. Suma pól trójkątów AED i BFC wynosi 1/3S. Jakie jest pole czworokąta EOFM?
18 mar 19:09
artur: Widzę na przykład, że pola trójkątów ADC i AMB są równe (te same podstawy i wysokości). W
odpowiedzi wynik jest 1/12 S.Ale nie wiem jak do tego dojść... Pomożecie?
18 mar 21:40
artur: Pole czworokąta EOFM pisze, że 320− dlaczego?
18 mar 21:45
Mila:
Jakie 320?
Dzisiaj już późno, jutro narysuję i wyjaśnię.
18 mar 23:52
artur: Dobrze.Czekam
19 mar 09:13
Mila:
1) Czworokąt ABMD to trapez ⇔
P
ΔAED=P
ΔEMB=P=z+x
2)
Czworokąt AMCB to trapez ⇔
P
ΔAMF=P
ΔFBC=Q=z+y
P+Q=z+x+z+y
3)
=============
19 mar 16:06
artur: 1) nie wiem dlaczego pole trójkąta AED jest równe polu trójkąta EMB. Na jakiej podstawie to
można stwierdzić− czy wystarczy tylko odczytać z rysunku?
2) tak samo pole trójkąta AMF=polu trójkąta FBC− czy wystarczy tylko odczytać z rysunku?
3) pole trójkąta AMB=z+x+y+1/4s=1/2S
nie wiem skąd jest 1/4S i 1/2S... mam prośbę− czy mogłaby mi Pani to wytłumaczyć?
i w końcówce skąd jest 2z+1/2S−z=1/3S Skąd jest 2z?
19 mar 16:21
artur: czy przekątne dzielą równoległobok na 4 przystające trójkąty?
19 mar 16:31
artur: i czy wyjaśniłaby mi Pani tylko kocówkę 3) skąd się wzięło 1/2S?
19 mar 16:32
Mila:

1) Brak wiadomości o trapezie
| | 1 | |
PΔABC= |
| a*h=PΔAOB+PΔCOB |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔABD= |
| a*h=PΔAOB+PΔAOD⇔PΔAOB+PΔCOB=PΔAOB+PΔAOD⇔ |
| | 2 | |
PΔCOB=PΔAOD
19 mar 16:38
Mila:

2)
Równoległobok
P
ABCD=a*h=P
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P{ΔAOB}= |
| a* |
| h= |
| a*h= |
| P |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
19 mar 16:42
artur: a skąd się wzięła 1/2 S w punkcie 3?
19 mar 16:54
artur: już wiem pole równoległoboku ah a pole trójkąta 1/2ah=1/2S
19 mar 16:55
19 mar 16:55
artur: DZIĘKUJĘ ZA WYROZUMIAŁOŚĆ I CIERPLIWOŚĆ

POZDRAWIAM
19 mar 16:56
Mila:
Powodzenia w zmaganiach z królową nauk.
19 mar 17:01