zadanie na myślenie
artur: Każda liczba w ciągu 2,3,6,8,8... jest otrzymana w następujący sposób: pierwsze dwie liczby to
2 i 3, a potem każda kolejna liczba jest cyfrą jedności ioczynu dwóch poprzednich liczb. Jaka
jest 2017. liczba w tym ciągu?
18 mar 18:53
kochanus_niepospolitus:
8* = 64 −> 4
4*8 = 32 −> 2
2*4 = 8
8*2 = 16 −> 6
6*8 = 48 −> 8
i masz 'pętle'
18 mar 18:56
kochanus_niepospolitus:
na początku jest
8* = 64 −> 4
18 mar 18:56
artur: nie wiem... jak to obliczyć 2017 cyfra? Może mnie Pan oświetlić?
18 mar 19:00
Pytający:
2,3,(6,8,8,4,2,8),(6,8,8,4,2,8),(6,8,8,4,2,8),...
2017 = 2 + 335*6 + 5
Czyli 2017 wyraz tego ciągu to 5 wyraz powtarzającego się ciągu (6,8,8,4,2,8) czyli 2.
18 mar 19:11
artur: dziękuję za pomoc
18 mar 19:16
Adamm: a1=2, a2=3
2*3=6, a3=6
3*6=18, a4=8
6*8=48, a5=8
8*8=64, a6=4
8*4=32, a7=2
4*2=8, a8=8
2*8=16, a9=6
8*6=48, a10=8
8*6=48, a11=8
widać że się powtarza
a1=2, a2=3, a6k−3=6, a6k−2=8, a6k−1=8, a6k=4, a6k+1=2, a6k+2=8
2017≡1 mod 6
zatem a2017=a6k+1=2
18 mar 19:16