Dwa równania z parametrem
VenzQ: Oblicz, dla jakich wartości parametru równanie (m−5)x2−3mx+m=0 dwa różne pierwiastki
rzeczywiste, z których jeden jest mniejszy, a drugi większy od liczby −1.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2+(m+1)x+(m−1)2=0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste większe od −2.
Proszę o pomoc
18 mar 18:43
Tadeusz:
Dwa różne pierwiastki to:
1) m−5≠0 ⇒ m≠5
2) Δ>0
Δ= 9m
2−4m(m−5)=9m
2−4m
2+20=5m(m+4)
zatem m∊(−
∞, 0) lub (4,
∞)
I teraz do rozpatrzenia dwa przypadki
a) m−5<0 i f(1)>0
b) m−5>0 i f(1)<0
i baw się
18 mar 19:11
Tadeusz:
oczywiście f(−1) a nie f(1)
18 mar 19:32
VenzQ: Dzięki wielkie, wszystko wyszło zgodnie z wynikami.
W 2 zadaniu dodałem sobie warunek na X wierzchołka, tylko nie za bardzo rozumiem samego warunku
f(x)>0 itd w tego typu zadaniach.
18 mar 21:27
Tadeusz:
drugie zadanie jest inne

Tam masz warunki:
Δ>0
x
w>−2
f(−2)>0
18 mar 21:35
Tadeusz:
to wszystko wynika z wykresu
18 mar 21:36