Oblicz Objętość bryły, powstałej w wyniku obrotu
solaris: Boki równoległoboku mają długość 8 i 5, a kąt ostry równoległoboku jest równy 60°. Objętość
bryły, powstałej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół krótszego boku, jest równa:
18 mar 18:31
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/130645.png)
1) rysunek
2) wylicz r korzystając z funkcji trygonometrycznych
3) oblicz objętość figury (będzie równa objętości walca o promieniu r i wysokości 5)
18 mar 18:38
solaris: sin 60 = r/8
r=4√3
V=πr2H=240π
dobrze?
18 mar 18:43
kochanus_niepospolitus:
da
18 mar 18:48