kwadrat liczbowy
artur:

Basia wpisuje liczby w pola tabeli 3x3, po jednej liczbie w każde pole, w taki sposób, żeby
suma liczb w każdych dwóch polach mających wspólny bok była taka sama. Wpisała już dwie
liczby, jak przedstawiono na rysunku. Jaka będzie suma wszystkich dziewięciu liczb w tabeli?
Jak uzupełnić tę tabelę?
18 mar 17:53
kochanus_niepospolitus:

z=3
czerwona linia
x = 3
zielona linia
y = 2
niebieska linia
18 mar 18:01
artur: czyli 22?
18 mar 18:03
artur: tylko będą liczby 2 i 3? nie ma innych możliwości? pytam tak z ciekawości...
18 mar 18:04
artur: a bo suma musi być taka sama w dwóch bokach... dziękuję
18 mar 18:05
kochanus_niepospolitus:
nie ma innych możliwości ...skoro suma ma być taka sama
to przyległe do '2' kwadraty muszą mieć taką samą wartość (x)
wszystkie przyległe do '3' analogicznie ... muszą mieć taką samą wartość (y)
brakujące dwie liczby wpisujesz analogicznie wedle warunku i później korzystając z tego co
podałem wychodzi że można wpisać jedynie 2 i 3
18 mar 18:06
kochanus_niepospolitus:
tak naprawdę 'z' nie powinno być nawet wpisane ... tam powinno być 'x'
18 mar 18:06