rachunek prawdopodobieństwa
Tomaszek: Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie
bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że jedna z
wylosowanych liczb jest o 85 większa od drugiej. Wynik zapisz w postaci ułamka zwykłego
nieskracalnego.
Ω=89*88
18 mar 17:51
Janek191:
I Ω I = 90*89
18 mar 17:56
Janek191:
10 i 95, 11 i 96 , 12 i 97, 13 i 98, 14 i 99
I A I = 2*5 = 10
18 mar 17:58
Tomaszek: Masz rację Ω=90*89
wiem, że tymi liczbami są 10,11,12,13,14
To|A|=5
18 mar 17:59
Tomaszek: już rozumiem
18 mar 18:00
Janek191:
Razy 2, bo liczy się kolejność, np. 95 i 10 , itd.
18 mar 18:02