ABCD: Znajdź pole trójkąta ograniczonego prosta k: y = x + 4 i osiami układu współrzędnych.
Podaj równanie prostej l równoległej do prostej k, takiej, że trójkąt ograniczony prosta
l i osiami uk współrzędnych ma pole dwunastokrotnie większe.
9 lis 11:59
lehu:
Dane:
k: y=x+4
12*P1=P2
l II k
Szukane:
l: y=ax+b
1) Punkty przecięcia k z osiami układu współrzędnych
k: y=x+4
y=0 dla x=-4
x=0 dla y=4 -> Obie przyprostokątne trójkąta mają długość 4
2) Warunek równoległości
l II k <=> a1=a2
l=x+b
3) Obliczenia długości boków trójkąta
P=ah/2
W tym przypadku
P=a2/2
12a12/2=a22/2
12a12=a22
a1=4
a22=12*42
a22=192
a22=8√3
l: y=x+b
Punkt przecięcia z OY=(0,b), a więc
l: y=x+8√3
9 lis 13:19
lehu: Pole dużego trójkąta jeszcze
P2=a22/2
P2=192/2=96
9 lis 13:28
coco:
Narysuj rys. w układzie współrzędnych
zaznacz punkty przecięcia prostej y = x +4 z osia OX i OY
otraymasz wierzchołki Δ ABC
z osia OX punkt A ( - 4 , 0) z osią OY B ( 0, 4) C(0,0)
pole Δ DEF = 12 * P ΔABC ( z warunku zad.)
czyli k
2 = 12 → k = V12 = 2V3 lub k = - 2V3
gdzie k --- skala podobieństwa
więc dla k= 2V3 D ( - 8V3, 0) E( 0, 8V3) F( 0,0)
dla k = -2V3 D( 8V3, 0) E( 0, - 8V3) F(0,0)
wiec są dwa takie trójkąty czyli i są dwie takie proste równoległe
Odp; 1) prosta y = x - 8V3 2) prosta y = x + 8V3
sprawdzenie; PΔDEF = 1/2 * 8V3 * 8V3 = 4*8*3= 96
PΔABC = 1/2 * 4*4 = 8
więc pole ΔDEF = 12 * PΔABC = 12 * 8 = 96 OK
9 lis 13:28
Mr. Apo: I)
Zauważ, że prosta k przecina oś OY w punkcie (0,4) natomiast z równania 0=x+4 obliczasz
mz.
Czyli mamy trójkąt prostokątny o współrzędnych wierzchołków A(0,4), B(0,0), C(-4,0).
Jako, że kąt pomiędzy AB i BC jest prosty to za podstawę możemy przyjąć bok AB o
długości |4-0| a za wysokość bok BC o długości |-4-0|
Pole wynosi 4*4/2=8
dochodzimy do wniosku, że można zapisać to w postaci P=a2/2
II)
Najprostszym wzorem na pole trójkąta jest a*h/2
Jako, że prosta ma być równoległa do prostej k to współczynnik przy x musi być
identyczny.
Pole ma być 12 razy większe czyli ma wynosić 96.
a2/2 = 96⇒ a2 = 192 ⇒ a = 8√3 v a=-8√3
Z tego wynika, że mogą to być proste
m: y=x+8√3
n: y=x-8√3
Za jakiekolwiek błędy wynikające z obliczeń lub z moich niedopatrzeń przepraszam
9 lis 13:31
Mr. Apo: Ech sorry. Jak zaczynałem odpowiedź to żadnej tu nie było jeszcze
9 lis 13:32
lehu: Hmm uciekło mi jedno rozwiązanie, sorki
9 lis 16:14