ciąągi -.-
Ola: Rozwiąż równanie (1+x) + (3+2x) + (5+3x) + ... + (99+50x) = −50, wiedząc, że jego lewa strona
jest sumą kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego. >.<
18 mar 17:36
kochanus_niepospolitus:
a1 = (1+x)
a2 = (3+2x) = (1+x) + (2+x)
więc r = 2+x
a49 = 99 + 50x
S49 = ...
18 mar 17:39
Adamm: r=2+x
a
n=99+50x=1+x+(n−1)(2+x)
| | 98+49x | |
n= |
| +1=50 jeśli x≠−2 |
| | 2+x | |
| | x+1+99+50x | |
S50= |
| *50=1275x+2500=−50 |
| | 2 | |
jeśli x=−2 to równanie przybiera postać −50=−50
18 mar 17:42
Ola: dzięki

, wynikiem będzie x = 2 ?
18 mar 17:43
Adamm: przepraszam, z S50=−50 wynika x=−2
18 mar 17:46
adam:
1175 x + 2200 = −50
1175 x + 2250 = 0
x = −90/47
18 mar 17:53
Ola: faktycznie x=−2 , zgubiłam minus
jak z tego policzyłeś n?
można poprostu podzielić 98 przez 2, żeby policzyć ilość tych wyrazów bez pierwszego ?
18 mar 18:22
Ola: i dlaczego x=98/51, skąd ten przedział ? tutaj sie wgl zgubiłam >.<
18 mar 18:23
kochanus_niepospolitus:
a1 = 1+x
r = 2+x
an = 99+50x = a1 + (n−1)*r −−−−> n = 50
18 mar 18:24
kochanus_niepospolitus:
| | 98 | |
to x= |
| nie powinno być ... nie przejmuj się ... x<0 bo ciąg ten musi mieć ujemne wyrazy |
| | 51 | |
(bo inaczej suma wyrazów nie może być ujemna)
18 mar 18:25
Ola: hoooo, rzeczywiście
teraz rozumiem

dziękuję ci bardzo
18 mar 18:49
Adamm: napisałem: "przepraszam, z S50=−50 wynika x=−2"
18 mar 19:01
Ola: ja również przepraszam, myślałam że to odnośnie mojego komentarza
"dzięki

, wynikiem będzie x = 2 ?"
18 mar 22:38