logiczna zagadka
artur: Cztery kuzynki: Jola, Lola, Pola i Tola mają: 3,8,12 i 14 lat, ale niekoniecznie w takiej
kolejności. Jola jest młodsza od Poli. Suma lat Toli i Joli jest podzielna przez 5. Suma lat
Toli i Poli też jest podzielna przez 5. Ile lat ma Lola?
18 mar 17:19
kochanus_niepospolitus:
J < P
T + J = 5*k ; gdzie k ∊ C
T + P = 5*l ; gdzie k ∊ C
w takim razie
popatrz jaki musi być wiek Toli ... aby sumują dwie inne liczby wyszły liczby podzielne przez 5
Tola musi mieć 12 lat (bo 12 + 3 = 15 oraz 12 + 8 = 20)
W takim razie Lola ma ile lat?
18 mar 17:24
artur: 14 dziękuję
18 mar 17:25
Janek191:
8 + 12 = 20 dzieli się przez 5 J i T
3 + 12 = 15 dzieli się przez 5 P i T
Tola ma 12 lat, Jola ma 8 lat, Pola ma 3 lata, Lola ma 14 lat.
18 mar 17:26