...
brzoza: Dwa przystające okręgi:jeden o środku P=(4,5) ,drugi o środku Q=(8,9) są styczne zewnętrznie.
Zapisz równanie osi symetrii figury złożonej z tych okręgów,nieprzechodzącej przez ich środki.
18 mar 17:13
Jerzy:
To prosta prostopadła do prostej AB przechodząca prze środek odcinka AB
(symetralna odcinka AB)
18 mar 17:15
Jerzy:
Prostej PQ oczywiście.
18 mar 17:16
kochanus_niepospolitus:
oś symetrii będzie prostą przechodzącą przez środki tych dwóch okręgów
druga oś symetrii może być prostopadła do wcześniejszej linii symetrii przechodząca przez punkt
styczności okręgów (przy założeniu że oba okręgi posiadają taki sam promień

)
18 mar 17:16
Jerzy:
Jeśli nie mają takiego samego promienia,to mają tylko jedną oś symetrii.
18 mar 17:17
Janek191:
y = x + b P = ( 4, 5)
5 = 4 + b ⇒ b = 1
pr. P Q : y = x + 1
Prosta prostopadła przechodząca przez środek odcinka PG S = ( 6, 7)
y = − x + k
7 = − 6 + k ⇒ k = 13
y = − x + 13
==========
18 mar 17:20
brzoza: czyli będzie miała odwrotny współczynnik kierunkowy co prosta przechodząca przez środki
| | 1 | |
np. jeśli pierwsza ma a=2 to druga ma a=− |
| |
| | 2 | |
18 mar 17:20
Janek191:
To przystające okręgi, więc r1 = r2 = r
18 mar 17:21
brzoza: równanie 1 prostej (tej przechodzącej przez środki)
y=x+1
a jak będzie wyglądać równanie tej drugiej?
18 mar 17:26
Janek191:
Patrz : 17.20
18 mar 17:28
brzoza: bo mi wychodzi że y=−x+13 ale to chyba burak
18 mar 17:28
brzoza: ale nie.... zgadza się
18 mar 17:33
adam:
Wyznaczasz środek odcinka PQ:
S=(6, 7)
Wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez PQ:
y = x + 1
Wyznaczasz prostą prostopadłą przechodzącą przez S:
y = − x + 13
18 mar 18:17