Równanie z wieloma niewiadomymi
mateusz: Potrzebuję wyznaczyć niewiadome z tego równania, ale nie potrafię sprowadzić do postaci układów
równań. Oto przykład:
| | 4x2 | | 27ax2 | | 18bx | | 9c | |
x2 + |
| = 4ax4 + 3bx3 + 2cx2 + |
| + |
| + |
| + |
| | 9 | | 4 | | 4 | | 4 | |
dx + A
Jeżeli dobrze przekształciłem to przykład wygląda tak, ale niewiele mi to pomaga.
| | 4x4 | | 27ax2 | | 9bx | | 9c | |
x2 + |
| = 4x4 + |
| + A + 3bx3 + |
| + 2cx2 + |
| + |
| | 9 | | 4 | | 2 | | 4 | |
dx
Proszę o pomoc.
20 sty 11:33
Julek:
Ciężki orzeszek do zgryzienia. Przynajmniej trudno byłoby liczyć bezpośrednio pisząc
na stronie.
Wydaje mi się, że musisz doprowadzić do takiej postaci, aby jedna funkcja
była równa drugiej. Wtedy porównujesz tylko współczynniki
20 sty 11:41
mateusz: doporowadziłem do takiej postaci:
16x
4 + 36x
2 = 144ax
4 + 243ax
2 + 108bx
3 + 162bx + 7cx
2 + 81c + 36dx
ale to nadal mi nic nie daje
20 sty 11:46
mateusz: Nikt nie pomoże?
20 sty 12:45
mateusz: Podbijam temat, bo bardzo mi zależy.
20 sty 17:46