matematykaszkolna.pl
wyobraźnia artur: rysunekAntek zgiął kilkakrotnie kartkę papieru, a następnie przedziurawił ją dokładnie raz. Po rozłożeniu kwadratowa kartka wyglądała tak jak na rusunku obok. Który z poniższych rysunków przedstawia linie zgięcia? Próbowałem na kartkach, ale mi coś nie wychodzi... Kto zna prawidłową odpowiedź?
18 mar 16:47
artur: W punkcie b są 4 paski takiej samej długości a w punkcie e 3 paski takiej samej długości trochę źle narysowałem...
18 mar 16:55
Tadeusz: d)
18 mar 16:58
artur: dlaczego jak zgiąłem to w w prawym górnym rogu też są kropki , nie tylko w lewym dolnym rogu... dlaczego?
18 mar 17:00
kochanus_niepospolitus: 1) Po pierwsze ... jedna z linii zgięć musi być osią symetrii tychże dwóch dziurek ... dlatego jedno ze zgięć to musi być przekątna kartki ... stąd pozostają tylko opcje a i d
18 mar 17:04
kochanus_niepospolitus: 2) nie może być (a) ponieważ miałbyś wtedy 4 (symetryczne) dziurki ... zgięcia w 'd' nie nakładając się na miejsce w którym została zrobiona dziurka
18 mar 17:05
artur: Wziąłem kartkę papieru (wyciąłem kwadrat). Złożyłem na pół wzdłuż przekątnej i później zgiąłęm jeszcze rogi (tak jak w wariancie d) i jak przedziurawiam dziurkaczem to mam dziury w górnym rogu i dolnym... a na rysunku widać tylko w lewym dolnym rogu dwie dziury... co ja robię źle?
18 mar 17:08
kochanus_niepospolitus: rysunek zegnij jeszcze raz i zrób dziurkę tutaj
18 mar 17:09
kochanus_niepospolitus: rysunek tfu ... to będzie wyglądało tak
18 mar 17:10
artur: dziękuję już widzę...
18 mar 17:11