prawdopodobieństwo
cotyniepowiesz98: Niech A, B zawierają się w omedze. Jeśli P(A)=P(B)=0,6 i P(AnB)=0,2 to P(A\B) jest równe...?
Powinno wyjść 0,4.
Dlaczego nie wychodzi ze wzoru:
P(A\B)=P(AnB) / P(B)

18 mar 16:46
kochanus_niepospolitus:
A spójrz dobrze jak wygląda ten wzór który podałeś
18 mar 16:51
kochanus_niepospolitus:
| | A∩B | |
P(A|B) = |
| <−−− to jest wzór na prawdopodobieństwo WARUNKOWE  |
| | P(B) | |
18 mar 16:52
cotyniepowiesz98: To nie o to pytają w zadaniu? Ta kreska wydaje się identyczna...
18 mar 16:55
kochanus_niepospolitus:
Co innego jest P(A\B) (pod kątem masz krechę) a co innego jest P(A|B) (w pionie krecha)
18 mar 16:56
cotyniepowiesz98: Ale w karcie wzorów (jestem w LO), nie mamy zadnego wzoru z jakąkolwiek kreską, oprócz tego co
napisałam wyżej
18 mar 16:57
18 mar 16:58
kochanus_niepospolitus:
To pokaż WSZYSTKIE wzory które masz na karcie
18 mar 16:59
kochanus_niepospolitus:
wzory z działu o 'zbiorach' podaj
18 mar 17:00
cotyniepowiesz98: P(A')=1−P(A)
P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
18 mar 17:05
kochanus_niepospolitus:
NA ZBIORACH

WZORY ... nie prawdopodobieństwo ... a zbiory (logika)
18 mar 17:06
cotyniepowiesz98: Już rozumiem o co ci chodzi. Po prostu myślałam, że to jest P. warunkowe. Dzięki za odp
18 mar 18:31