Dzielenie
Dominika: Znajdź resztę z dzielenia przez 3 sześcianu liczby niepodzielnej przez 3.
18 mar 16:43
kochanus_niepospolitus:
3k+1 −−−− liczba która dzielona przez 3 daje resztę 1
3k+2 −−−− liczba która dzielona przez 3 daje resztę 2
(3k+1)3 = ... rozpisz
(3k+2)3 = ... rozpisz
Dodatkowa uwaga ... 3k−1 to inny zapis dla liczby która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2
18 mar 16:47
Adamm: x <− liczba dana nam
1. niech x≡1 mod 3
wtedy x3≡1 mod 3
2. niech x≡2 mod 3
wtedy x3≡8≡2 mod 3
18 mar 16:49
Tadeusz:
| (3n+1)3 | | 27n3+27n2+9n+1 | |
| = |
| . chyba jasne |
| 3 | | 3 | |
18 mar 16:49