Liczba spełniająca warunek
Biały: Czy istnieje taka liczba naturalna n≥4 spełniająca warunek 39 x36 x315 x319 x311 x312
x312 x313 x314x...x3n−√27−n = 0 ?
18 mar 16:32
kochanus_niepospolitus:
a co to za 'x' ?
18 mar 16:32
kochanus_niepospolitus:
zapisz to porządnie
18 mar 16:33
Jerzy:
Funkcja wykładnicza nie przyjmuje wartości 0.
18 mar 16:36
Biały: Czy istnieje taka liczba naturalna n≥4 spełniająca warunek
39*36*315*319*311*312*313*314*...*3n−√27−n= 0 ?
18 mar 16:39
kochanus_niepospolitus:
to chyba raczej powinno być:
3
1*3
2*3
3*....*3
11*....*3
n −
√27−n = 0 ... prawda

18 mar 16:42
Biały: Nie teraz jest dobrze zapisane, tak aż się nie da pomylić
18 mar 16:44
kochanus_niepospolitus:
Na pewno jest '−' w potędze pod pierwiastkiem?
18 mar 16:45
Biały: tak na 100%
18 mar 16:45
Jerzy:
349*3Sn = √27−n
Sn = 11 + 12 + 13 + ..... + n
18 mar 16:47
kochanus_niepospolitus:
no to bez liczenia widać że nie ma szansy na to:
| | 3n | |
49+ Sn > − |
|  Koniec ... kropka |
| | 2 | |
18 mar 16:48
kochanus_niepospolitus:
ale masz źle zapisane ... bo skoro w zadaniu jest n≥4 ... a z zapisu pokazujesz, że n≥11 ... to
coś jest nie tak, nie uważasz

18 mar 16:49
Jerzy:
Dokładnie tak.
18 mar 16:50
Biały: Odp. Taka liczba nie istnieje. Wskazówka:
39*36*315*319*311*312*313*314*...*3n = 34*35*36*...*3n.
Taki dopisek jest do zadania, mógłby ktoś to wytłumaczyć dlaczego zachodzi ta równość?
18 mar 16:51
Adamm: ponieważ 49=4+5+...+10
18 mar 16:53
kochanus_niepospolitus:
34*...310 = 3jakiej potęgi?
18 mar 16:53