obwody
artur:

Jaka jest różnica między obwodami dwóch prostokątów przedstawionych na rysunku?
Myślę, że trzeba dodać 3+4+3+2=12 ale nie jestem pewien... czy ktoś mi podpowie?
18 mar 16:19
kochanus_niepospolitus:
duży prostokąt ma boki o długości:
3 + x + 4 oraz 2 + y + 3
mały prostokąt ma boki o długości:
x + y
oblicz obwodu obu prostokątów i odejmij od siebie te wartości
18 mar 16:25
kochanus_niepospolitus:
mały prostokąt ma oczywiście boki długości:
x oraz y (a nie +)
18 mar 16:25
Adamm: różnica=24
18 mar 16:26
Jerzy:
P1 = 2(x+y)
P2 = 2(5+x) + 2(7+y)
P2 − P1 = ...
18 mar 16:26