kosiarka
kosiarka:
174cm3 ile to KM (Koni Mechanicznych)?
18 mar 16:10
18 mar 16:11
kochanus_niepospolitus:
A co ma pojemność silnika do liczby koni mechanicznych ... podpowiem Ci ... nic
18 mar 16:12
kosiarka: Chciałbym dowiedzieć się ile ta kosiarka ma KM bo jest tylko pojemność silnika w cm
3 napisana
18 mar 16:13
Jerzy:
Pojemność silnika nie przeliczysz na moc.
18 mar 16:14
kochanus_niepospolitus:
nie ma możliwości podania jaka jest moc kosiarki mając jej pojemność
To tak samo jak przy silnikach samochodów.
Silniki tej samej pojemności mają różną moc.
Druga sprawa − moc (liczba KM) nie jest także stała dla silnika (zależy od obrotów silnika).
18 mar 16:15
kochanus_niepospolitus:
Najpopularniejszy (niegdyś) silniki benzynowy o pojemności 1.6 miał całą gamę 'mocy' ... były
takie pojemności o mocy 60KM ale także o mocy 120KM.
18 mar 16:16
Jerzy:
Mój samochód przy wyłączonym silniku ma nadal moc 250 KM.
18 mar 16:16
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... maksymalną moc ... którą osiąga jedynie przy konkretnych obrotach silnika
18 mar 16:26
kochanus_niepospolitus:
Przykładowo ... japońskie (koreańskie) marki miały przez długi czas manię do 'śrubowania' mocy
silnika (KM) na wysokich obrotach i tak np. Kia Ceed posiada podawane w dokumentach KM przy
5'500 obrotach / min (a kto jeździ na takich obrotach? ).
18 mar 16:27
kochanus_niepospolitus:
Każdy samochód w swojej książeczce ma podany wykres mocy w zależności od obrotów/min
18 mar 16:28
Jerzy:
Przecież żartuję
18 mar 16:29
Antonni: | | ηm*pi*Vs*i*n | |
Nu= |
| [KW] |
| | 60*ϰ | |
η
m−sprawnosc mechaniczna
p
i −srednie cisnienie indykowane
V
s−pojemnosc skokowa
i− ilosc cylindrow
n− obroty
ϰ= 2 dla silnika 4 suwowego
ϰ=1 dla silnika dwusuwowego
O ile dobrze jeszcze pamietam
18 mar 16:49
Antonni: Nu −moc uzyteczna
18 mar 16:51