potęgi
Dominika: Porównaj liczby 333222 i 222333
18 mar 16:05
wredulus_pospolitus:
333222 = (3*111)2*111 = 32*111*1112*111 = (32)111*(1112)111 =
= 9111* (1112)111
analogicznie zrób drugą liczbę
18 mar 16:07
Adamm: 333222−222333=111222*3222−111333*2333=
=111222(3222−111111*2333)=111222*3111(3111−37111*2333)<0
zatem 333222<222333
18 mar 16:09
Dominika: Drugi liczba analogicznie robiona wyszła mi 8111 * (1113)111, więc jak mam to porównać ?
18 mar 16:28
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
222333 = 8111*(1113)111 = 8111*(111*1112)111 =
= 8111*(111)111*(1112)111
(1112)111 występuje w obu liczbach
wiec musisz sprawdzić co jest większe:
9111 czy 8111*111111 = (8*111)111
18 mar 16:30
Dominika: Świetnie, dziękuję bardzo
18 mar 16:33
kochanus_niepospolitus:
Inny sposób:
dzielisz te liczby przez siebie:
| 333222 | | 333222 | | 333 | |
| = |
| = |
| = |
| 222333 | | (2223/2)222 | | 2223/2 | |
i co jest większe: 3 czy też 2
√222 (oczywiście 2
√222...ponieważ 2*
√222 > 2
√100 = 2*10)
Jeżeli nie miałaś pierwiastków to w ten sposób nie możesz robić
18 mar 16:37
kochanus_niepospolitus:
tfu ... tam oczywiście ten ułamek jest cały 'do potęgi 222'
18 mar 16:38