Rozwiąż równanie.
speedy: (sin(x)cos(x)
3)+sin(2x)=1
Z góry dzięki za pomoc
18 mar 15:30
speedy: drobna poprawka:
(sin(x)cos(x))3+sin(2x)=1
18 mar 15:31
speedy: heh, jeszcze nie tak...
(sin(x)+cos(x))
3+sin(2x)=1
to juz na 100% o to chodzi
18 mar 15:32
wredulus_pospolitus:
i już masz ładniejsze równianie ... nieprawdaż

18 mar 15:32
Jerzy:
Podstaw: sin(2x) = t i warunek : |t| ≤ 1
18 mar 15:33
speedy: to wtedy będę miał
(sin x + cos x)3+t=1
i co dalej?
18 mar 15:41
18 mar 15:44
wredulus_pospolitus:
Jerzy on ma tam sinx
+ cosx
18 mar 15:45
speedy: poprawiłem polecenie bo źle mi się przepisało, chodzi mi o równanie
(sin(x)+cos(x))3+sin(2x)=1
18 mar 15:47
karty do gry: Zauważ, że 1 + sin2x = (sinx + cosx)2.
18 mar 15:49
wredulus_pospolitus:
1)
(sinx+cosx)
3 + sin(2x) = 1 ⇔ (sinx+cosx)
3 = 1 − sin(2x)
2)
1 − sin(2x) = 1 − 2sinxcosx = sin
2x − 2sinxcosx + cos
2x = (sinx − cosx)
2
3)
(sinx+cosx)
3 = (sinx − cosx)
2
(sinx+cosx)
3 = (cosx − sinx)
2
4)
sinx+cosx =
√2sin(π/4 + x)
cosx−sinx =
√2cos(π/4+x)
5)
(sinx+cosx)
3 = (cosx − sinx)
2
| (sinx+cosx)3 | |
| = 1 |
| (cosx − sinx)2 | |
| 2√2sin3(π/4 + x) | |
| = 1 |
| 2cos2(π/4 + x) | |
√2tg
2(π/4 + x)*sin(π/4 + x) = 1
no i kombinuj dalej
18 mar 15:52
Alky: (sinx+cosx)3+(sinx+cosx)2−(sinx2+cosx2)=1
a3+a2−2=0
18 mar 15:53
wredulus_pospolitus:
ewentualnie też można:
(sinx+cosx)3 + sin(2x) = 1 ⇔ (sinx+cosx)3 (sinx+cosx)2 −1 = 1 ⇔
⇔ (sinx+cosx)2*(sinx + cosx + 1) = 2 ⇔
⇔ (√2sin(π/4 + x))2*(√2sin(π/4 + x)+1) = 2
ale to jakoś ładniej też nie wygląda
18 mar 15:55
Adamm: Alky
18 mar 15:56
wredulus_pospolitus:
hehe ... alky ... no tak

tylko ten
2 w innym miejscu w ostatnim nawiasie
18 mar 15:57
Adamm: kwadrat jest w dobrym miejscu
18 mar 16:00
Alky: 2sinxcosx=sinx2+2sinxcosx+cosx2 −sinx2−cosx2
18 mar 16:00
wredulus_pospolitus:
sinx
2 = sin(x
2)
sin
2x = (sinx)
2
przynajmniej tak to zwykle bywało
18 mar 16:02
speedy: Dzieki wielkie wszystkim za pomoc
18 mar 16:04
Adamm: a ... no tak
przepraszam
kwadrat jednak jest w złym miejscu
18 mar 16:05
Alky: @wredulus, chyba już wiem skąd nazwa... Wiadomo co chodziło
18 mar 16:05
Antonni: Czasem tez
kochanusniepospolitus
18 mar 16:08
wredulus_pospolitus:
Alky ... no niestety

dbanie o poprawność zapisu jest bardzo istotna i chyba oboje wiemy
dlaczego, prawda

18 mar 16:10
kochanus_niepospolitus:
no dobrze ... teraz będę 'kochanusem'

(ciekawe jak długo wytrzymam

)
18 mar 16:11