Przedziały wartosci dodatnich i ujemnych w funkcji homograficznej
Agata4762: Mam pytanie co do funkcji homograficznej, dokładniej chodzi o przedziały w których funkcja ma
wartości dodatnie i ujemne.
1 przykład: a>0, miejsce zerowe = 1/2, asymptota pionowa = 0
A więc f < 0 <===> x ∊ (−∞, 0) ∪ (1/2, +∞)
f > 0 <===> x ∊ (−∞, 1/2) ∪ (0, +∞)
2 przykład: a<0, miejsce zerowe = 5/4, asymptota pionowa = 0
f < 0 <===> x ∊ ( −∞, 5/4) ∪ ( 0, +∞)
f > 0 <===> x ∊ (−∞, 0) ∪ ( 5/4, +∞)
Dobrze zapisałam te przedziały? Bo w 2 przykładzie inne rozwiązanie mam z lekcji a inne jest w
odpowiedziach i w końcu nie wiem któro jest dobre. Ps. to co zapisałam jest z odpowiedzi, a w
zeszycie mam odwrotnie
18 mar 15:26
wredulus_pospolitus:
warunek a>0 czy też a<0 to za mało ... masz podaną konkretną funkcję f(x) czy też nie?
18 mar 15:28
18 mar 15:29
Agata4762: Do 1 przykładu wzór to f(x) = 1/x − 2 , a dla drugiego f(x) = −5/x + 4
18 mar 15:34
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 1 | |
| czy |
| − 2  |
| x−2 | | x | |
18 mar 15:35
Agata4762:
1 − 5
− − 2 i − + 4
x x
18 mar 15:42
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 1 | |
| − 2 ... jest to zwykły wykres |
| i 'obniżony' o 2 w dół |
| x | | x | |
| | 1 | |
jak wygląda wykres f(x)= |
| chyba wiesz ... prawda  |
| | x | |
w drugim przykładzie masz na odwrót przedziały ponieważ właśnie masz 'a' <0

(−5)
18 mar 15:44
Agata4762: Czyli te przedziały mam dobrze zapisane?
18 mar 15:47
Agata4762: Dziękuje !
18 mar 15:49
Antonni:
18 mar 15:53