Dla jakich wartosci par. m funkacja wymierna Wx= U {4x²-8x+m}{x+1} ma jedno miej
moniq: Dla jakich wartosci par. m funkacja wymierna Wx= U {4x²−8x+m}{x+1} ma jedno miejsce zerowe.
Przyjelam ze licznik to f(x). Zalozylam ze x≠−1 z mianownika ⇒ f(−1)≠0 czyli ≠−12.
A w odp jest −12 i 4. Wiem dlaczego 4 ale −12 przeciez trzeba wykluczyc

18 mar 15:15
Antonni: To wstaw m=12 do wzoru funkcji i sprawdz .
Nie ma co przezywac szoku .
18 mar 15:18
wredulus_pospolitus:
| | 4x2−8x−12 | | 4(x2−2x−3) | | 4(x−3)(x+1) | |
Jeżeli m=−12 to |
| = |
| = |
| = 4(x−3) |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
18 mar 15:18
moniq: Okj ale dalej niewiem dlaczego m=−12 jest rozwiazaniem skoro trzeba je wykluczyc ze wzgledu na
mianownik ktory nie moze byc =0
18 mar 15:27
Antonni: A kto powiedzial ze nie moze byc −(12) w mianowniku
W mianowmiku moze byc kazda liczba R oprocz (−1)
18 mar 15:29
Antonni: I nie przezywaj tak tego szoku dalej bo CI oczy wyskocza z orbit
18 mar 15:31
wredulus_pospolitus:
| | 4x2−8x+m | |
Aby funkcja f(x) = |
| o dziedzinie D=R/{−1} miała dokładnie jedno miejsce |
| | x+1 | |
zerowe, to:
1) G(x) = 4x
2 − 8x+m posiada dwa miejsca zerowe, z czego jedno z nich jest x=−1
2) G(x) posiada jedno 'podwójne' miejsce zerowe które jest ≠−1
18 mar 15:31
moniq: Antonni: m nie moze =12 bo f(−1)≠0⇒4+8+m≠0 czyli m≠12. Wredulus zrobialam te dwa przypadki ale
nigdzie nie wychodzi −12 jak w odpowiedziach
18 mar 16:16
kochanus_niepospolitus:
moniq
1.
G(x) = 4x
2 − 8x + m i Δ > 0
Δ = 64 − 16m = 16(4 − m) > 0
16(4 − m) > 0 ⇔ m < 4
| | 8 + √Δ | | √4−m | |
x1 = |
| = 1 + |
| |
| | 8 | | 2 | |
i teraz ... kiedy x
2 = −1 ? Wtedy m = ...
i teraz ... kiedy x
1 = −1 ? Wtedy m = ...
2.
G(x) = 4x
2 − 8x + m i Δ = 0
Δ = 64 − 16m = 16(4 − m) = 0 ⇔ m = 4
x
1,2 = 1
18 mar 16:21
moniq: Po co delte rozkladac na nawiasy nie mozna sobie poprostu poprzenosic? 64−16m=0 ⇒m=4
Po co wyznaczac x1 i x2 skoro jest pytanie o m
18 mar 16:37
kochanus_niepospolitus:
moniq ... pytanie brzmi: 'DLA JAKIEGO M FUNKCJA MA JEDNO MIEJSCE ZEROWE'

Czyli musisz
sprawdzić kiedy funkcja ma:
a) 2 miejsca zerowe
b) 1 miejsce zerowe (i to Ciebie interesuje)
c) 0 miejsc zerowych
18 mar 16:40
moniq: No tak racja

Dzieki bardzo

Mam nadzieje że zaraz ogarne to co napisales

Thx
18 mar 16:46
moniq: Skad sie biora te x1 i x2 w 1
18 mar 22:43
moniq: W sensie to co pod pierwiastkiem

Skad ta delta
18 mar 22:44
kochanus_niepospolitus:
Δ = b
2 − 4*a*c = (−8)
2 − 4*(4)*(m) = 64 − 16m = 16(4 − m)
wyłączyłem przed nawias ponieważ zaraz będzie to potrzebne do obliczeń:
√Δ =
√16(4 − m) =
√16*
√4−m = 4
√4−m i taki
√Δ wstawiam do wzoru na x
1 i x
2
| | −b + √Δ | | 8 + 4√4−m | |
x1 = |
| = |
| = ... |
| | 2a | | 8 | |
| | −b − √Δ | | 8 − 4√4−m | |
x2 = |
| = |
| = ... |
| | 2a | | 8 | |
18 mar 22:48
moniq: Doszlam do postaci z x1 że −4=
√4−m i moge to teraz zpierwiaskowac

Bo nie wiadomo czy pod
pierwiastkiem nie jest 0 ...
18 mar 22:58
kochanus_niepospolitus:
kompletnie nie rozumiem zapisu: " −4= √4−m "
oczywiście wcześniej jeszcze musi być założenie: Δ> 0 ... więc 4−m > 0 ... czyli m<4
18 mar 23:02
moniq: | | 8−4 √4−m | |
Chodzi mi o to co napisales wyzej: x1= |
| ≠−1 i tak mi wyszlo jaknapisalam |
| | 8 | |
18 mar 23:11
kochanus_niepospolitus:
ale dlaczego zapisałaś x
1 ≠ −1
18 mar 23:18
kochanus_niepospolitus:
Zrozum ... w zdaniu masz powiedzieć, kiedy W(x) ma DOKŁADNIE JEDNO miejsce zerowe.
Aby to zaszło, to co musi zajść z wyrażeniem w liczniku? Musi:
1) Δ> 0 (czyli ma dwa pierwiastki) ... i x1 = −1 lub x2 = −1 (bo wtedy jeden pierwiastek nie
należy do dziedziny funkcji W(x) więc nie jest jej miejscem zerowym ... więc jest tylko jedno
miejsce zerowe)
2) Δ=0 (czyli jest tylko jeden pierwiastek) ... i x1,2 ≠ −1 (aby ów pierwiastek należał
do dziedziny funkcji)
18 mar 23:21
moniq: Z dziedziny x⊂R/{−1} siodmy wpis od gory. Jak Ty bys napisal
18 mar 23:22
kochanus_niepospolitus:
moniq −−− taka mała uwaga ... wredulus i kochanus to jedna i ta sama osoba
18 mar 23:22
moniq: Wieem zdozaylam zauwazyc
18 mar 23:24
moniq: Czyli powinnam napisac ze x1=−1 u x2=−1 ale dalej nie wiemm jak to dokonczyc moge
zpoerwiastkowac stronami
18 mar 23:27
Mila:
Witaj nam
Arturku
18 mar 23:32
kochanus_niepospolitus:
1)
założenie Δ> 0 −−−−−> m < 4
| | 8 + 4√4−m | | √4−m | |
x1 = |
| = 1 + |
| |
| | 8 | | 2 | |
| | √4−m | | √4−m | |
a) niech x1 = −1 ⇔ 1 + |
| = −1 ⇔ |
| = −2 ⇔ √4−m = −4 ... sprzeczne |
| | 2 | | 2 | |
(ponieważ
√4−m > 0 )
| | √4−m | | √4−m | |
b) niech x2= −1 ⇔ 1 − |
| = −1 ⇔ |
| = 2 ⇔ √4−m = 4 ⇔ 4−m = 16 ⇔ m = −12 |
| | 2 | | 2 | |
(co spełnia warunek zadany przy Δ>0)
I tu masz ów m = −12, który nie wiedziałaś skąd się wziął
18 mar 23:34
kochanus_niepospolitus:
witaj najmilsza z najmilszych
18 mar 23:34
moniq: Hmmm

Pomożcie
18 mar 23:35
moniq: Moment ogarne
18 mar 23:35
moniq: No tak racja

Łał dzieki bardzo + w szczegolnosci za cierpliwosc
18 mar 23:39