.
wielomian: rozłóż na czynniki liniowe i podaj pierwiastki
W(x)=2x3 −11x2 +2x+ 15
18 mar 15:05
wielomian: ?
18 mar 15:08
Jerzy:
Wzory Cardano
18 mar 15:09
Antonni: Moze sam poszukaj pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego albo pierwiastkow wymiernych .
18 mar 15:09
Jerzy:
Nie ma pierwiastków wymiernych.
18 mar 15:11
Antonni: w(1)≠0
W(−1)= −2−11−2+15=0
Masz juz go
18 mar 15:13
wielomian: wzory Cardano? jak z nich korzystac?
18 mar 15:19
Jerzy:
A ile wynosi ?
18 mar 15:19
Antonni: I co jeszcze brakuje do pelni szczescia ?
18 mar 15:22
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− f(−1) = 0

f(−1) = −2 − 11 − 2 + 15 = 0
18 mar 15:23
Jerzy:
Upss.. ja widziałem 3x
3
18 mar 15:25
wielomian: a ja nadal nic nie rozumiem,czyli jak bedzie wygladał ten wielomian ?
18 mar 15:29
wielomian: ?
18 mar 15:32
Jerzy:
Podziel go przez dwumian: (x +1)
18 mar 15:34
wredulus_pospolitus:
znaleźliśmy jeden z pierwiastków ( f(−1) = 0 )
teraz musisz podzielić ten wielomian przez (x+1) i rozkładać to co zostanie z dzielenia
wielomianów (możesz np. Heronem podzielić)
18 mar 15:35
Antonni: To oznacza ze nalezy wziac sie do roboty
Masz pierwiastek x=−1
wiec dzielisz dany wielonim swoj przez dwumian (x+1)
Mas zdostac po podzieleniu wielomian o jeden stopien nizszy (czyli trojmian kwadratowy ) a ten
juz potrafisz rozlozyc
dziel albo Hornerem albo pisemnie ja tak robie
18 mar 15:35