Rachunek różniczkowy
Rafał: Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f jest ciągła?
| | ⎧ | x2−ax+2 dla x<2 | |
| f(x)= | ⎨ | a dla x=2 |
|
| | ⎩ | 4x−b dla x>2 | |
Rozumiem, że tutaj granice obustronne muszą się równać wzajemnie wartości funkcji w punkcie
x=2. Nie udaje mi się jednak z jakiegoś powodu wyznaczyć b.
18 mar 14:27
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia granicy prawostronnej
18 mar 14:32
Rafał:
lim f(x) = 4−2a+2=6−2a
x→2−
lim f(x) = 42−b
x→2+
f(2)=a
18 mar 14:38
wredulus_pospolitus:
no dobra ... no to masz
lim
x−>2− f(x) = 6−2a
f(2) = a
stąd wynika, że: 6−2a = a ⇔ a = ...
w takim razie:
| | 4 | |
limx−>2+ f(x) = |
| = .... = a = f(2) ⇔ b = ...  |
| | 2−b | |
18 mar 14:40
Rafał: Przepraszam za problem. Dostałem chyba jakiegoś dość dużego chwilowego przyćmienia

.
18 mar 14:42