Pochodna
C: Oblicz wartosc pochodnej funkcji okreslonej wzorem x/(x−1)2 w punkcie x=−3
Poprawna odp to 0,03125 i jakos nie ymiem do niej dojsc. Pomozcie proszę
18 mar 14:21
wredulus_pospolitus:
1) policz pochodną
2) wstaw x=−3
3) Kooooniec
18 mar 14:25
C: Na to to i ja wpadłam, ale jak juz wspomniałam nie wyszlo mi wiec zworcilam sie o pomoc
18 mar 14:27
Miś: Dołączam sie do pytania
18 mar 14:31
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia (pokaż jaka pochodna Ci wyszła)
18 mar 14:32
Jerzy:
| | (x−1)2 − 2x(x−1) | |
f'(x) = |
| ... i podstaw: x = −3 |
| | (x−1)4 | |
18 mar 14:37
C: Skorzystałam z wzoru na iloraz wiec wyszlo mi
| 0*(x−1)2 −x*2(x−1) | | −x*2(x−1) | |
| = |
| |
| (x−1)4 | | (x−1)4 | |
18 mar 14:39
Miś: Jerzy dlaczego nie zniknęło Ci (x−1)
2 skoro jest 0*(x−1)
2 czy to nie powinno dać 0


18 mar 14:40
wredulus_pospolitus:
no to już widzisz błąd
(x)' = 1 ... a nie 0
18 mar 14:41
C: O kurcze dziekuje! Teraz wszystko wyszlo.
Bylam swiecie przekonana ze pochodna z x to 0, skoro pochodna z liczy to 0 a x po podstaeieniu
bedzie liczbą.
Jeszcze raz dziekuje!
18 mar 14:45
18 mar 14:46
Jerzy:
Pochodna z funkcji: f(x) = x jest równa: f'(x) = 1
18 mar 14:47
wredulus_pospolitus:
a(x) = x
b(x) = (x−1)
2
a'(x) = 1
b'(x) = 2(x−1)
| | a' * b − a * b' | |
f' = |
| = i podstawiamy co obliczyliśmy wcześniej = |
| | b2 | |
| | 1 * (x−1)2 − x * 2(x−1) | |
= |
| |
| | ((x−1)2)2 | |
18 mar 14:48