Zadaka
Opos: | | n+1 | |
1)Zbadaj zbieżność warunkową i bezwzględną szeregu ∑ od n=1 do ∞ (−1)n+1 |
| . |
| | n2+3n+2 | |
| | π | |
2)Korzystając z L'Hospitala oblicz granicę a)lim(x→0+) lnx*ctg( |
| +x) b) a)lim(x→0+) |
| | 2 | |
tg2x
x2
3)Wyznacz dziedzinę, ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności f(x)=x*e
1x tutaj w
| | 2x−1 | |
4)Oblicz całki a)∫sin√x dx b)∫ |
| dx |
| | x3+1 | |
Proszę o wytłumaczenie jak najdokładniejsze, krok po kroku jak zrobić takie zadania.
Ewentualnie jeżeli jest za dużo pisania to wygodniej będzie na kartce, zrobić zdjęcie kartki i
wrzucić na hosting typu imgur.
Chodzi o to, że sprawdzałem na wolframie itd. ale nigdy nie uzyskuję odpowiednich wyników, a do
części zadań nie potrafię się wcale zabrać, a chciałbym się tego w końcu nauczyć. Najbardziej
zależy mi na zadaniach 1,2,3. Całki jeszcze jakoś może wykombinuję.
18 mar 14:21
wredulus_pospolitus:
czyżby sesja poprawkowa ?
| | lnx | |
2) limx−>0+ lnx * ctg(π/2 + x) = lim |
| = [∞/∞] = H = ... liczysz |
| | tg(π/2 + x) | |
pochodne licznika i mianownika
18 mar 14:28
wredulus_pospolitus:
2.b)
Zauważ, że: xx2 = eln (xx2) = ex2 * ln(x)
Zastosuj to tutaj
18 mar 14:30
Opos: Oczywiście poprawka. Większość rozumiem, ale te przykładny nie do końca a chciałbym pójść
dobrze przygotowany.
18 mar 15:03
Opos: W 2a) rzeczywiście sprytne, nie wpadłem na zamianę na tg. Dzięki. Byłbyś w stanie objaśnić
jeszcze zadanie 1wsze oraz 3cie ? W 3cim wiem że trzeba 2 razy pochodną liczyć, ale co z nią
dokładnie zrobić ? Wyznaczyć miejsca zerowe pochodnej i drugiej pochodnej ?
18 mar 15:05
wredulus_pospolitus:
3) Dziedziny tłumaczyć chyba nie musze .... x≠0
| | 1 | |
monotoniczność: f' = e1/x + x*(−{1}{x2})e1/x = e1/x(1 + |
| ) |
| | x | |
oczywiście e
1/x > 0 dla x∊D ... więc o monotoniczności mówi nam wyrażenie w nawiasie
f'' nie jest wymagana (f'' liczysz tylko w celu wyznaczania wklęsłości/wypukłości oraz
wyznaczenia punktów przegięcia)
18 mar 15:09
wredulus_pospolitus:
monotonicznośc funkcji f(x) określa się na podstawie 'znaku' f',
jeżeli f' > 0 −> f↗
jeżeli f' = 0 −> f posiada minimum/maksimum lokalne (lub punkt przegięcia)
jeżeli f'<0 −> f↘
18 mar 15:12
wredulus_pospolitus:
co do zbieżności (warunkowej lub bezwarunkowej) szeregu ... masz konkretne wzory do badania
18 mar 15:13
wredulus_pospolitus:
których ... szczerze mówiąc ... nie pamiętam
18 mar 15:13
Opos: Okej poszukam i spróbuję jeszcze to zrobić, a może przy okazji ktoś inny będzie wiedział jak to
zrobić i wytłumaczy. Dzięki wielkie za pomoc do tej pory
18 mar 15:52
Opos: Ktoś coś o pozostałych zadaniach ?
18 mar 18:23
Opos: Nadal potrzebuję pomocy z pozostałymi zadankami.
19 mar 13:51
Opos: Hops
19 mar 16:16
Adamm: ∫sin√xdx
t=√x
2tdt=dx
∫2tsintdt
i teraz przez części
19 mar 16:21
Adamm: | 2x−1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x3+1 | | x+1 | | x2−x+1 | |
| | 1 | |
rozkład na ułamki proste, całki z |
| itd. można już prosto policzyć |
| | x+1 | |
19 mar 16:23
19 mar 16:24
Opos: Ktoś zadanko 1wsze ?
20 mar 19:03
Opos:
21 mar 18:26
Adamm: pierwsze jest bardzo proste
| n+1 | | 1 | |
| = |
| <− ciąg malejący |
| n2+3n+2 | | n+2 | |
spójrz na kryterium Leibniza
21 mar 18:42