okręgi
StrasznyNieogar: Znajdz te wartosci parametru m , dla których okregi x2 + y2 + 4x − 2my + m2 = 0 I x2 + y2
= 2 są styczne
po krótkich przeksztalceniach mam
S1 = (−2, m) r = √2
S = (0, 0) r = √2
Maja takie same promienie wiec są tylko styczne zewnetrznie (tak to by się pokrywaly)
I mam teraz pytanie jak sprawdzic styczność zewnętrzna?
r1 + r2 = |S1S2|
18 mar 14:21
Tadeusz:
odległość środków
18 mar 14:54
Antonni: A dlaczego maja takie same promienie ?
18 mar 14:58
Tadeusz:
widocznie 2=4
18 mar 15:02
Antonni: Pierwszy okrag ma rownanie w postaci kanomicznej
(x+2)2−4+(y−m)2−m2+m2=0
(x+2)2+(y−m)2=4 czyli r=2
18 mar 15:04
Antonni:
18 mar 15:05
StrasznyNieogar: A no racja.
18 mar 16:50
StrasznyNieogar: Pomyłka, zdarza się
18 mar 16:50
Antonni: Czasami tak
18 mar 16:55
adam: Udało się

m=−
√2 + 4√2
m=
√2 + 4√2
18 mar 20:46