RP
Metis: Rachunek prawdopodobieństwa
Obliczyć prawdopodobieństwo, że w dowolnym dniu roku ( oprócz 29 lutego) w grupie 2000 osób
urodziny ma 10 lub 11 osób.
Jakiś pomysł?
18 mar 13:54
wredulus_pospolitus:
Za mała grupa ludzi
18 mar 13:58
wredulus_pospolitus:
tfu ... co za głupotę napisałem
18 mar 13:58
wredulus_pospolitus:
schemat bernulliego:
p= 1/365
q = 364/365
P(X = 10) + P(X = 11) = ....
18 mar 13:59
Metis: Wyobrażam sobie to tak, że na seminarium mamy 2000 osób.
Wybieram np. 21 styczeń.
Biorę losowo 10 lub 11 osób i sprawdzam jak wyglada sytuacja
18 mar 14:00
Metis: Cześć
wredulus, dawno Cię tu nie było
18 mar 14:01
wredulus_pospolitus:
dawno

Siedziałem w Kanadzie
18 mar 14:02
Metis: Czym się zajmujesz?

IT?
18 mar 14:02
Metis: Możesz mi wytłumaczyć jak doszedłeś do tego do tego, że będzie to schemat B ?
Co jeśli wybrałbym 29 luty − wtedy prawdopodobieństwo urodzenia spada ze względu na to, że 29
występuje co 4 lata.
18 mar 14:04
wredulus_pospolitus:
Ogrzewnictwo, inżynieria środowiska ... a w Kanadzie prowadziłem zajęcia z różnych sposobów
rozliczania ciepła w budownictwie mieszkaniowym
18 mar 14:05
g: | | λke−λ | | 2000 | |
Z rozkładu Poissona P = |
| , gdzie k=10 lub 11, λ= |
| |
| | k! | | 365 | |
18 mar 14:06
wredulus_pospolitus:
to że odrzucamy 29 lutego powoduje że mamy do wyboru 365 dni (koniec kropka)
1) Każdy człowiek może wybrać sobie jeden z 365 dni na dzień kiedy się urodzą (dawno temu każdy
z nas sobie wybrał ten dzień

)
2) Ty wybierasz sobie losowo jakąś datę
3) Liczysz prawdopodobieństwo, że dokładnie 10 lub 11 uczestników wybrało właśnie tą datę
rodząc się w tymże dniu.
18 mar 14:07
Metis: Nie mam odp. do tego zadania i nie wiem która metoda będzie własciwa
18 mar 14:15
18 mar 14:31
Metis: Spróbujmy przełożyć to na 29 luty.
Z rozkładu P:
czy 3*365 + 366 ?
18 mar 14:47
wredulus_pospolitus:
3*365+366
18 mar 14:49
Metis: Ok

Jak to będzie wyglądało schematem B: ?
18 mar 14:53
wredulus_pospolitus:
chociaż ... nie
w końcu
rok przestępny nie jest co 4 lata
18 mar 14:53
wredulus_pospolitus:
i dlatego lepiej to odpuścić sobie
18 mar 14:53
Metis: Co 4
18 mar 14:55
wredulus_pospolitus:
Nie

Rok przestępny (w kalendarzu gregoriańskim) jest bardziej dokładny i rok przestępny mamy:
1) w roku którego data jest podzielna przez 4 a jednocześnie nie jest przez 100,
2) w roku którego data jest podzielna przez 400.
To oznacza, że w roku (np.) 2'100 NIE BĘDZIEMY mieli roku przestępnego
18 mar 14:57
Metis: To już szczegół

Przyjmuję , że co 4 lata
18 mar 14:58
Metis: Zapiszesz mi to w schemacie B: ?

Obliczę rozkładem P. i zobaczymy czy wyjdzie Nam prawie to samo.
18 mar 14:59
wredulus_pospolitus:
Wedle kalendarza juliańskiego masz rację ... ale on nie jest obowiązującym na naszym świecie
(chociaż ruskie jeszcze XX wieku używali juliańskiego kalendarza).
18 mar 15:00
wredulus_pospolitus:
Ale chcesz obliczyć 'tego samego' dnia dowolnego (ale nie 29 lutego) czy 29 lutego? (Bo
prawdopodobieństwa będą różne)
18 mar 15:00
Metis: Obliczyć prawdopodobieństwo, że lutego w grupie 2000 osób urodziny ma 10 lub 11 osób
18 mar 15:01
wredulus_pospolitus:
wyjdzie o wiele mniej (trochę ponad 4'tnie mniej)
18 mar 15:04
Metis: A możesz mi to zapisać schematem B?
18 mar 15:05
wredulus_pospolitus:
zamieniasz we wzorze 365 na 3*365+366
no i nie masz 364 (w Bernullim) bo masz 3*365+366 − 1
18 mar 15:05
Metis: Jasne ! Dzięki

W sumie ciekawie wyglądałoby to gdyby uwzględnić kalendarz gregoriański
18 mar 15:06