dowod
Mathamaniac: Wykaż, że jeśli a,b,c należą do rzeczywistych i a+b+c=x, to a2+b2+c2≥x2/3
18 mar 13:47
wredulus_pospolitus:
a
2+b
2+c
2≥
x2/
3 ⇔ 3a
2 + 3b
2 + 3c
2 ≥ x
2 ⇔
⇔ 3a
2 + 3b
2 + 3c
2 ≥ (a+b+c)
2 ⇔ 3a
2 + 3b
2 + 3c
2 ≥ a
2 + b
2 + c
2 + 2ab + 2ac + 2bc ⇔
2a
2 + 2b
2 + 2c
2 ≥ 2ab + 2ac + 2bc ⇔ a
2 − 2ab + b
2 + a
2 − 2ac + c
2 + b
2 − 2bc + c
2 ≥ 0⇔
⇔ ..........

.........
18 mar 13:56
Adamm: | | a2+b2+c2 | | |a|+|b|+|c| | | |a+b+c| | |
(1) ( |
| )1/2≥ |
| ≥ |
| ∧ a≠0 ∧ b≠0 ∧ c≠0 ⇒ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | a2+b2 | | |a|+|b| | | |a+b| | |
(2) ( |
| )1/2≥ |
| ≥ |
| ∧ a≠0 ∧ b≠0 ∧ c=0 ⇒ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | (a+b+c)2 | |
(3) a2≥a2/3 ∧ b=0 ∧ c=0 ⇒ a2+b2+c2≥ |
| |
| | 3 | |
| | (a+b+c)2 | |
(1) ∧ (2) ∧ (3) ⇒ a2+b2+c2≥ |
| |
| | 3 | |
c. b. d. o.
18 mar 14:00
Mathamaniac: (a+b)2+(a+c)2+(c+b)2≥0 c.k.d.
18 mar 14:01
Mathamaniac: Dziękuję.
18 mar 14:01
Mathamaniac: Sorki, tam minusy w nawiasach.
18 mar 14:05