Dla pewnej wartości parametru a funkcja f określona wzorem
KACPER98PL: f(x)=a−|x−3| dla x∊(−∞,−1)
f(x)=1/2(x2+2ax−1) dla x∊<−1;+∞)
jest ciągła w punkcie x0=−1. Wtedy a jest liczbą:
A. pierwszą
B. złożoną
C. całkowitą ujemną
D. należącą do przedziału (0,2)
18 mar 13:45
wredulus_pospolitus:
aby funkcja była ciągał dla x0=−1
to limx−>−1− = f(−1)
18 mar 13:51
Jerzy:
Odp: D)
a = 1
18 mar 13:52
KACPER98PL: f(−1)=a−4
f(−1)=−a
a−4=−a
−2a=−4
a=2
Mi tak wyszło...
18 mar 13:59
Jerzy:
Ja się pomyliłem
| | 4 | |
a − 4 = − 2a ⇔ 3a = 4 ⇔ a = |
| |
| | 3 | |
18 mar 14:00