geometria
123siedem:

punkty A, B, C i D leżą na okręgu o środku S. cięciwa CD przecina średnicę AB tego okręgu w
punkcie E tak,
że BED=82 stopni. Kąt środkowy BSC ma miarę 78 stopni. Jaką miarę ma kąt wpisany BCD?
18 mar 13:19
wredulus_pospolitus:
∡BED = 82
o to ile wynosi ∡BEC

(zauważ ... ile wynosi suma tych dwóch kątów)
∡BSC = 78
o to ile wynosi ∡ASC

(zauważ ... ile wynosi suma tych dwóch kątów)
Znając miarę kąta ∡ASC, możesz podać miarę kąta ∡A
BC
Suma kątów trójkąta Δ
BEC wynosi? ... w takim razie α =
18 mar 13:33
Tadeusz:
dorysuj cięciwę BD i zobaczysz więcej
18 mar 13:34
123siedem: 31 stopni, dziękuję!
18 mar 13:37
Jerzy:
Wystarczy zauważyć,że kąt BSC jest rownoramienny , zatem kąt SBC = 510
Dalej: 510 + (180 − 82) = α
18 mar 13:40
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... kąt jest równoramienny
18 mar 13:41
Jerzy:
Trójkąt BSC
18 mar 13:42