okrąg
StrasznyNieogar: Znajdź rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu 3x + 4y + 1 = 0 i stycznej do okręgu
o rownaniu x2 + y2 − 4x − 2y + 4 = 0
Wiec przekształcam wzór okregu żeby znaleźć wsp. środka
x2 − 4x + 4 + y2 − 2y + 1 = 1
(x − 2)2 + (y − 1)2 = 1
S ( 2, 1) r = 1
Czyli szukana prosta musi być równoległa do prostej 3x + 4y + 1 = 0 i odległa od niej o 2r
czyli 2.
Teraz próbuje znaleźć punkt styczności znanej prostej do okregu.. Ale delta wychodzi na minusie
18 mar 13:07
Jerzy:
Prosta: 3x + 4y + C = 0 musi być odległa od punkyu S o jeden.
( są dwie takie proste)
II sposób:
Oblicz y , podstaw do równania okregu i nałóż warunek: Δ = 0
18 mar 13:21
StrasznyNieogar: Ok działam
18 mar 13:24
StrasznyNieogar: Pierwszy sposób o niebo lepszy, dzięki wielki Mr Jerzy
18 mar 13:29
adam: Są dwie proste:
y = 5/4 − (3 x)/4
y = 15/4 − (3 x)/4
18 mar 14:06
StrasznyNieogar: Tak, a w posągi ogólnej wspilczynnik C = − 5 lub C = − 15
18 mar 14:15