Rozwiąż układ równań
speedy: Rozwiąż układ równań.
a+r=b
b+r=c
bq=c
cq=d
a+d=28
b+c=24
6 równań, 6 niewiadomych, więc na pewno się da.
18 mar 12:44
wredulus_pospolitus:
skoro 'na pewno się uda' to w czym problem?
18 mar 12:45
speedy: w tym, że nie umiem
18 mar 12:47
speedy: a sam wynik z wolframu mi nie wystarcza
18 mar 12:48
wredulus_pospolitus:
a+r= b ⇔ r = b−a
a więc (2): 2b − a = c
a więc (6): 3b − a = 24 ⇔
a = 3b − 24
| | c2 | |
a więc(5): a + d = 28 ⇔ 3b−24 + |
| = 28 ⇔ 3b−24 + (2b−a)2/b = 28 |
| | b | |
I już masz
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi
18 mar 12:50
wredulus_pospolitus:
oczywiście, po drodze masz warunek b≠0
osobno liczysz dla warunku b=0 i szybko pokazujesz, że nie spełnia to tychże równań
18 mar 12:51
18 mar 13:09