całki
ww: | | sin4x | |
jak obliczć całkę ∬ |
| |
| | cos2x | |
18 mar 12:43
Jerzy:
sin4x = (sin2x + cos2)(sin2x − cos2x)
18 mar 12:45
ww: przepraszam, ale możesz mi wytłumaczyć skąd się to wzięło?
18 mar 12:52
Jerzy:
Oczywiście pomylka

Spróbuj tak: sin
4x = sin
4x − 1 + 1 , a jak nie , to coś wykombinujemy.
18 mar 12:57
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
sinx = −(cosx)'
18 mar 12:59
Jerzy:
Jednak lepszą metodą jest przez części:
u' = 4sin
3xcosx v = tgx
18 mar 13:00
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... przez części lepiej niż przez podstawienie?
Trochę męczące się wydaje robienie przez części, chociaż nie rozwiązywałem, to nie wiem
18 mar 13:04
ww: poszło Jerzy, wielke dzięki!
18 mar 13:06
ww: przez podstawienie dało rade
18 mar 13:07
Jerzy:
Racja ... wpadamy w całkę ∫sin
4xdx , która też nie jest banalna
18 mar 13:08