Różniczkowalność funkcji
Kasia: Zbadać różniczkowalność funkcji:
| ⎧ | x sin 1/x gdy x różne od 0 | |
| ⎩ | 0 gdy x=0 |
|
?
18 mar 12:43
wredulus_pospolitus:
oblicz granice lewo i prawostronne tejże funkcji dla x−> 0
jeżeli granice (chociaż jedna z nich) ≠ 0 to już masz pokazane, że funkcja jest
nieróżniczkowalna
18 mar 12:56
wredulus_pospolitus:
następnie liczysz pochodną z definicji
18 mar 12:57
Kasia: a jak tu policzyć granice? co mam przyjąć za x
0
| | f(x0 − h) − f(x0) | |
korzystam z |
| |
| | h | |
18 mar 13:00
wredulus_pospolitus:
x
0 = 0
bo dla x≠0 wiesz, że funkcja f(x) jest różniczkowalna (prawda


)
18 mar 13:05
Kasia: czyli...
| f(0−h)− f(0) | | f(h) | | sin 1/h | |
| = |
| = |
| =sin1/h = + nieskończoność dla lim h−>0+ |
| h | | h | | h | |
a dla h−>0− − nieskonczoność ?
czyli nie jest różniczkowalna?
18 mar 13:20
wredulus_pospolitus:
| | f(0−h) − f(0) | | f(−h) | |
limh−>0 |
| = limh−>0 |
| = |
| | h | | h | |
| | −h*sin(1/h) | |
= limh−>0 |
| = limh−>0 − sin(1/h) = 'granica NIE ISTNIEJE' (ani |
| | h | |
lewo ani prawostronna)
18 mar 13:27
Kasia: faktycznie zapomniałam o −h
właśnie nie wiem kiedy tylko liczyć ogólnie a kiedy lewo i prawo stronną?
niestety matematyka to nie mój konik ale staram się to jakoś zrozumieć.
bo zawsze wszędzie liczy się i lewo i prawo stronną a tu...
18 mar 13:31
Kasia: a całość dąży do −nieskończoności tak ?
czy do czego
18 mar 13:33
wredulus_pospolitus:
lim
h−>0− −sin(1/h) NIE ISTNIEJE

tak samo
lim
h−>0+ −sin(1/h) NIE ISTNIEJE

ponieważ nie istnieje granica:
lim
x−>+∞ sinx
jak również
lim
x−>−∞ sinx
18 mar 13:35
Kasia: kurcze faktycznie, ale jestem nie mądra.
Dziękuję
18 mar 13:38
wredulus_pospolitus:
a lewo i prawostronną granicę liczyć można zawsze ... czasami po prostu stracisz troszeczkę
czasu z tego względu, jednak to nie jest żaden błąd (tak naprawdę, to powinniśmy zawsze liczyć
granice lewo i prawostronne ... w momencie w którym nie mamy pewności co do ciągłości funkcji
w danym punkcie)
18 mar 13:40
wredulus_pospolitus:
bądź jej klasy (przy liczeniu pochodnej z definicji)
18 mar 13:40