równanie trygonometryczne
ersia: | | x | |
Witam, jak rozwiązać równanie 2cos(| |
| |)=−1 ...próbowałam robić to wykresem ale |
| | 3 | |
zastanawiam się czy nie ma prostszego sposobu na rozwiązanie takiego równania...proszę o pomoc
18 mar 12:22
Jerzy:
A jak rozwiążesz równanie: 2*cosx = −1 ?
18 mar 12:38
wredulus_pospolitus:
osobiście ... graficznie chyba jest najłatwiej.
ale można także w taki sposób:
| | x | | x | | 1 | |
2cos(| |
| |) = −1 ⇔ cos(| |
| |) = − |
| ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | x | | 2π | | x | | 4π | |
⇔ | |
| |= |
| + 2kπ ∨ | |
| |= |
| + 2kπ ; gdzie k∊C ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | x | | 2π | | x | | 4π | |
⇔ |
| = |
| + 2kπ ∨ |
| = |
| + 2kπ ; gdzie k∊N ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
⇔ x= 2π + 6kπ ∨ 3= 4π + 6kπ ; gdzie k∊N
18 mar 12:39
Mikol: Zauważ, że cos(α) jest funkcją parzystą zatem cos(α)=cos(−α)=cos(|α|) zatem co ci pozostaje to
rozwiązać rówananie cos(x/3)=−1/2. A to najlepiej zrobić chyba wykresem.
Dla α=x/3 szukasz rozwiązań cos(α)=−1/2 A później zamieniasz te rozwiązania z α na x. Tak chyba
jest najszybciej
18 mar 12:40
Tadeusz:
funkcja cosx jest parzysta zatem ten moduł możesz ...
18 mar 12:41
ersia: okej, dziękuję wszystkim za pomoc
18 mar 13:12
wredulus_pospolitus:
ja oczywiście głupotę zrobiłem przy opuszczaniu wartości bezwzględnej ... ale to chyba wszyscy
zauważyli
18 mar 13:14