Przekształcanie funkcji !!! PILNIE proszę o POMOC !!!!
Wojtek: Należy naszkicować wykresy podanych funkcji. Trzeba zacząć od ustalenia kolejności
przekształceń :
k) f(x) = / −(x + 1)2 + 3 / − 2
l) f(x) = /// x / −1 / −2 /−3
m) f(x) = − / 12( x − 3)2 −4 / −1
20 sty 00:55
Julek: popraw zapis
20 sty 01:07
Wojtek: to znaczy ?
20 sty 01:20
Benia: mam podobna zadanie tylko funkcja inna Więc przyłączam się do prośby o POMOC
20 sty 01:22
Julek: albo jestem za głupi i nie wiem co to jest
f(x) = /// x / −1 / −2 /−3
ale mogę się domyślić, że chodzi o
f(x) = | | | x |−1| −2|−3
20 sty 01:23
Wojtek: tak ale nie wiedziałem jak zrobić wartość bezwzględną. Przepraszam
20 sty 01:26
Julek:

PRZYKŁAD L) f(x) = | | | x |−1| −2|−3
Zaczynasz od funkcji podstawowej:
f(x) = x
następnie odbijasz częściowo względem osi OX
f(x) = |x|
następnie przesuwasz o wektor v = [0;−1]
f(x) = | x |−1
znów odbijasz względem osi OX
f(x) = || x |−1| − na rysunku czerowny wykres, dalej rysujesz tak samo
przesuwasz o wektor v=[0;−2]
f(x) = || x |−1| − 2
odbijasz względem OX
f(x) = ||| x |−1| − 2|
przesuwasz o wektor v=[0;−3]
f(x) = | | | x |−1| −2|−3
Poczytaj o przekształceniach wykresów funkcji

Pozdrawiam i dobranoc
20 sty 01:35
Wojtek: a ja by można to bym prosił o pozostałe przykłady bo ten akurat był łatwy (troszkę) i jak można
to zaznaczanie który wykres jest który bo nie mogę się połapać
20 sty 01:48
Wojtek: Proszę o pomoc bo nie mogę się połapać co i jak
20 sty 01:58
Wojtek: POMOCY
20 sty 02:25
Julek:
Oł rajt ziąą, dont łori

Przykład k)
f(x) = | −(x + 1)
2 + 3 | − 2
Podzielmy rysowanie na etapy:
1) narysuj funkcję g(x) = (x+1)
2
2) Odbij ją względem osi OX, co da Ci wykres funkcji z(x) = −(x+1)
2
3) Następnie, przesuń o wektor v=[0;3], co da Ci y(x) = −(x+1)
2 + 3
4) Odbij częściowo względem osi OX, co da Ci u(x) = |−(x+1)
2 + 3|
5) Przesuń o wektor v=[0;−2], co da Ci f(x)
Przykład m)
| | 1 | |
f(x) = − | |
| ( x − 3)2 −4 | −1
|
| | 2 | |
ten przykład spróbuj zrobić sam, na tej samej zasadzie.
Mogę Ci podpowiedzieć, że musisz wykorzystać powinowactwo (czego nie znalazłem
w teorii na www.matematyka.pisz.pl)
Pozdrawiam
20 sty 11:37