logarytmy
Mikol: Dla jakich wartości parametru p równanie
log(px2)/log(x+1)=2 ma dokładnie jedno rozwiązanie?
Moje rozwiązanie:
Zaisuje zastrzerzenia:
x≠0
x>−1
p>0
(x+1)2=px2 ⇔
(p−1)x2−2x−1=0
Δ=4p
Dokładnie jedno rozwiązanie jest dla p=0, co jest sprzeczne...
Zatem nie ma takiego p.
Czy ktoś mógłby zerknąć na moje rozumowanie, zobaczyć czy czegoś nie przeoczyłem?
18 mar 12:22
speedy: AGH III etap 2010/11 zadanie 6, tak?

Też mam takie rozwiązanie i też mi wyszło, że p należy do pustego zbioru

Też jutro jedziesz?

A mógłbyś pomóc z moim zadankiem?
Rozwiąż układ równań:
a+r=b
b+r=c
bq=c
cq=d
a+d=28
b+c=24
18 mar 12:47
Mikol: Tak z AGH

Praca pełną parą

Co do twojego zadanka:
Z dwóch ostatnich równań:
c=24−b
d=28−a
Z dwóch pierwszych równań:
b+r=24−b
1*)r=24−2b
a+24−2b=b
2*)a=3b−24
Z 1* i 2* wiemy, że:
a=12−3r/2
b=12−r/2
Z 3 i 4 rówanania:
(12−r/2)q=24−(12−r/2)
(12−3r/2)q=28−(12−3r/2)
Stąd:
(24−3r)(24+r)=(32+3r)(24−r)
−88r=192
Zatem r=−24/11
No i resztę łatwo wyliczć, i powinno być dobrze o ile nie jakiś błedzik rachunkowy

Widzimy się w jutro w Krakowie
18 mar 13:11
relaa:
Przecież dla p = 1 otrzymasz jedno rozwiązanie.
18 mar 13:41
18 mar 13:44