🙂
Anastazja : W ciągu geometryczbym (an)o dodatnich wyrazach trzeci wyraz jest równy 6a piąty jest równy 24.
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
18 mar 12:15
Powrocony z otchlani:
Anastazjo, jaki jest wzor na n'ty wyraz ciagu geometrycznego?
Jaki jest wzor na q ciagu geometrycznego?
18 mar 12:17
Antonni: a
5= a
3*q
2
| | a5 | |
q2= |
| to q=....... lub q= ....... |
| | a3 | |
Teraz sprawdz dla jaiego q wyrazy sa dodatnie
| | a3 | |
a3= a1*q2 to a1= |
| to a1= ...... |
| | q2 | |
18 mar 12:25
Powrocony z otchlani: Antonni ... tak naprawde nie jest konieczne wyliczenie q ... wysatrczy nam q2
18 mar 12:26
Antonni: Mysle ze tak bo ma w poleceniu napisane ze ma wyznaczyc iloraz tego ciagu
18 mar 12:28