kto to udźwignie
robokop: W(x)=a(x−p2)(x+q) ma dwa pierw 2 oraz 1, przy czym drugi jest pierw dwukrotnym. Dla argumentu
−2 wielom przyjmuje wart 36 wyznacz wartościa a, p, q
20 sty 00:24
robokop: PROSZĘ


Już padam na p.... Pomóżcie mi bo w ogóle dziś spać nie pójdę. Pozostaliście mi
tylko Wy
20 sty 00:27
robokop: Proszę − nie śpijcie jeszcze

! Pomóżcie
20 sty 00:30
robokop: Może mi ktoś pomóc

?
20 sty 00:37
justka: oblicz
W(2) =0 bo 2 jest pierwiastkiem
W(1) = 0 bo 1 jest pierwiastkiem
W(−2) =36
zapisz układ równań i rozwiąż go
20 sty 00:40
Bogdan:
Czy wielomian W(x) jest poprawnie zapisany, kwadrat jest przy p, w nawiasach jest
minus i plus?
20 sty 00:41
Eta:
Zapis wielomianu podałeś z błędem
ma być : W(x) = a( x −p)
2( x+q)
jeżeli x= 2 −−− pierw. jednokrotny i x = 1 −− pierw, dwukrotny
to zapisujesz:
W(x) = a( x −2)(x −1)
2 chyba już widzisz ,że
p= 2 i q= −1
wyznaczamy teraz wartość "a"
36= a( −2−2)(−2−1)
2 => 36 = a*(−4)*(−3)
2
−36a= 36 =>
a= −1
możesz iść już spokojnie do

Dobranoc
20 sty 00:41
robokop: Dzięki justka − z nieba mi spadłaś − już ruszam do rachunków...
20 sty 00:42
robokop: Dzięki wam

Dobranoc
20 sty 00:44
justka:
z poprawionym błędem sposób rozwiązania Ety jest łatwiejszy
20 sty 00:45
Bogdan:
Dobranoc wszystkim i dziękuję za miły wieczór
20 sty 00:47
Eta:
Sprawdź czy taki ma być ten wielomian jaki ja podałam .... bo nie wiem

jeżeli taki , to nie ma co tworzyć układów równań
wartości "p" i q" widać gołym okiem !
20 sty 00:47
Eta:
Dobranoc
Bogdanie 
Miłych snów ... do jutra
20 sty 00:49