matematykaszkolna.pl
Pytanie odnośnie rachunku prawdopodobieństwa Michał: Robiąc zadania z rachunku prawdopodobieństwa mam taki problem, że nie wiem kiedy używać kombinacji, dla obliczenia wszystkich wartości zbioru, a kiedy wariacji. Dane są dwa zadania: 1) Ze zbioru 1, 2, 3, ... 50 losujemy kolejno dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloraz pierwszej liczby przez drugą należy do przedziału (1; 2>. 2) W partii 50 żarówek pewna ich liczba jest wadliwa. Z tej partii losowo wybiera się dwie żarówki. Jeżeli co najmniej jedna z nich jest uszkodzona, partię się odrzuca. Oblicz, ile co najwyżej może być wadliwych żarówek, aby prawdopodobieństwo odrzucenia partii było nie większe niż od 0,04. . . . Zadania zrobiłem jednak moje błędy polegały na tym, że błędnie wyznaczałem zbiór zdarzeń elementarnych. Dlaczego dla pierwszego zadania należy użyć wariacji Ω = 50 * 49, a dla
 50 
drugiego zadania Ω = (

)? Kiedy używać kombinacji, kiedy wariacji?
 2 
18 mar 11:37
Jerzy: W obydwu zadaniach możesz stosować zarówno kombinacje jak i wariacje. Istotnym jest , aby trzmać się tego już do końca zadania. Np w zadaniu 1) Jeśli liczysz |ΩI jako : 50*49 to konsekwencją jest to,że zdarzenia (1,2 ) i (2,1) to różne zdarzenia.

nawias
50
nawias
nawias
2
nawias

Jesli liczysz |Ω| =
, to powyżsez dwa zdarzenia są jednym zdarzeniem (1,2)

18 mar 11:55
Michał: Rozumiem, dziękuję za pomoc.
18 mar 11:58