Pytanie odnośnie rachunku prawdopodobieństwa
Michał: Robiąc zadania z rachunku prawdopodobieństwa mam taki problem, że nie wiem kiedy używać
kombinacji, dla obliczenia wszystkich wartości zbioru, a kiedy wariacji.
Dane są dwa zadania:
1) Ze zbioru 1, 2, 3, ... 50 losujemy kolejno dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
iloraz pierwszej liczby przez drugą należy do przedziału (1; 2>.
2) W partii 50 żarówek pewna ich liczba jest wadliwa. Z tej partii losowo wybiera się dwie
żarówki. Jeżeli co najmniej jedna z nich jest uszkodzona, partię się odrzuca. Oblicz, ile co
najwyżej może być wadliwych żarówek, aby prawdopodobieństwo odrzucenia partii było nie większe
niż od 0,04.
.
.
.
Zadania zrobiłem jednak moje błędy polegały na tym, że błędnie wyznaczałem zbiór zdarzeń
elementarnych. Dlaczego dla pierwszego zadania należy użyć wariacji Ω = 50 * 49, a dla
| | 50 | |
drugiego zadania Ω = ( |
| )? Kiedy używać kombinacji, kiedy wariacji? |
| | 2 | |
Jerzy:
W obydwu zadaniach możesz stosować zarówno kombinacje jak i wariacje.
Istotnym jest , aby trzmać się tego już do końca zadania.
Np w zadaniu 1) Jeśli liczysz |ΩI jako : 50*49 to konsekwencją jest to,że
zdarzenia (1,2 ) i (2,1) to różne zdarzenia.
| | | |
Jesli liczysz |Ω| = | , to powyżsez dwa zdarzenia są jednym zdarzeniem (1,2) |
| | |