Pochodne
Ela: Znaleźć pochodne jednostronne funkcji f w punkcie x0=1
f(x)=|x−1|
czy mógłby mi ktoś to pokazać krok po kroku, nie rozumiem dlaczego mi wychodzi inny wynik.
18 mar 10:14
karty do gry: Zauważ, ze te pochodne będą identyczne jak pochodne funkcji g(x) = |x| w x = 0
f'+(1) = 1
f'−(1) = −1
18 mar 10:20
Pytający:
| | ⎧ | −x+1, x<1 | |
| f(x)= | ⎩ | x−1, x≥1 |
|
Z definicji:
| | f(x0+h)−f(x0) | | −(1+h)+1−(−1+1) | |
limh→0− |
| =limh→0− |
| = |
| | h | | h | |
| | −1−h+1+1−1 | | −h | |
=limh→0− |
| =limh→0− |
| =−1 |
| | h | | h | |
| | f(x0+h)−f(x0) | | 1+h−1−(1−1) | |
limh→0+ |
| =limh→0+ |
| = |
| | h | | h | |
| | 1+h−1−1+1 | | h | |
=limh→0− |
| =limh→0− |
| =1 |
| | h | | h | |
18 mar 11:11