ciąągi
Ola: Oblicz sumę 15−stu początkowych wyrazów ciągu an=5n−2.
Sprawdzam czy ciąg jest arytmetyczny.
r=an+1−an
an+1=5n+1−2=5n−1
an+1−an=5n−1 − (5n−2) = 1
Liczę a1 (=3), a2 (=8), a3 (=13) ... i r wychodzi 5 O.O
dlaczego? to to nie powinno być to samo r ? −.−
18 mar 01:42
Adamm: an+1=5*(n+1)−2=5n+3
18 mar 01:55
Ola: rzeczywiście, dziękuję >.<
18 mar 03:06
Janek191:
an = 5 n − 2
więc
a1 = 3
an+1 = 5*( n +1) − 2 = 5 n + 3
an+1 − an = ( 5 n + 3) − ( 5 n − 2) = 5 = r
zatem
a15 = 73
S15 = 0,5*( 3 + 73}*15 = 38*15 = 570
18 mar 07:16