granica
ten sam co wczoraj:
obliczyć lim→0+ (1x)sinx
jak to zrobić?
19 sty 23:41
paziówna: nie jestem pewna...
x→0
+ ⇒ sinx→0
19 sty 23:51
imię lub nick: [∞0]
20 sty 00:41
Bogdan:
| | 1 | |
y = ( |
| )sinx wyrażenie nieoznaczone typu ∞0 |
| | x | |
| | 1 | |
ln y = sinx (ln |
| ) ⇒ y = esinx ln(1/x) |
| | x | |
lim
(x→0+) y = lim
(x→0+) e
sinx ln(1/x)
pomijam zapis x→0
+
| | 1 | | | | ∞ | |
lim sinx(ln |
| ) = lim |
| wyrażenie nieoznaczone typu |
| |
| | x | | | | ∞ | |
| | 1 | |
Stosując kilkakrotnie regułę de l'Hospitala otrzymujemy lim sinx(ln |
| ) = 0 |
| | x | |
y = e
0 = 1
20 sty 10:54
imię lub nick: otrzymałem:
lim sin
2x(sinx+x*cosx)=0
wynik się zgadza, tylko czy dobrze zrobiłem

ciekawe...
20 sty 12:18