stosunek
oleg: Stosunek objętości dwóch szescianow wynosi 2:5.Oblicz powierzchnię całkowitą drugiego szescianu
jeśli pole pierwszego wynosi 216 cm3 (uwzględnia dwa wyniki)
Wyszła w pierwszym krawedz 6 cm czyli V=216 i potem 216*126=8v ale dalej wyniki mi się nie
zgadzają 😕
17 mar 22:01
oleg: Odpowiedź jest 48 {p}14,58 i w dodatku stopnia trzeciego
![](emots/2/pytajnik.gif)
? skąd?
17 mar 22:09
Janek191:
P
1 = 216
k
2 =
3√ (0,4)2 =
3√0.16
Mamy
17 mar 22:10
oleg: Masz chyba źle bo się nie zgadza ale mi już wyszło dzięki
17 mar 22:12
adam: Chyba powinno być: "pole pierwszego wynosi 216 cm2".
No to lecimy:
P1=216
P1/6=a2 ⇒ a = 6
V1=a3 ⇒ V1 = 216
V1/V2=2/5 ⇒ V2 = 540
V2=b3 ⇒ b = 3*22/3*51/3
P2=6b ⇒ P2 = 18*22/3*51/3
P2≈48.859
18 mar 11:10