całka
zdolny:
∫x−1x2+2x+5dx
wie ktoś jak to rozwiązać?
19 sty 23:36
Bogdan:
zapisz jeszcze raz stosując dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków, teraz zapis jest
trochę nieczytelny
19 sty 23:54
19 sty 23:56
Bogdan:
x
2 + 2x + 5, Δ < 0, więc trzeba trójmian w mianowniku zapisać w postaci kanonicznej
| | −b | | −Δ | |
Przypominam tę postać: ax2 + bx + c = a(x − p)2 + q, p = |
| , q = |
| |
| | 2a | | 4a | |
Czekam na wykonanie przez Ciebie tego kroku
20 sty 00:01
Bogdan:
Potem stosujesz podstawienie: x − p = √q * t
20 sty 00:14
ten sam co wczoraj: p=−1, q=4
x
2+2x+5 = (x+1)
2+4
teraz nie wiem z kolei co podstawić za t
20 sty 00:27
Bogdan:
Podstawienie: x + 1 =
√4 t ⇒ x + 1 = 2t, dx = 2dt, x = 2t − 1, x − 1 = 2t − 2
| | 2t − 2 | | 2 | | 2t − 2 | |
2 ∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt = ... |
| | 4t2 + 4 | | 4 | | t2 + 1 | |
rozpisz całkę na sumę dwóch całek (nie potrzeba już stosować podstawień), pokaż wynik
20 sty 00:33
robokop: Bogdan, w Tobie nadzieja − pomóż też Robokopowi
20 sty 00:35