matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
mm:
lim
√
3n
2
+3n−5
−n
√
3
17 mar 21:38
Janek191:
3 n
2
+ 3 n − 5 − 3 n
2
a
n
=
=
√
3 n
2
+3 n − 5
+ n
√
3
3 n − 5
=
=
√
3 n
2
+3 n − 5
+ n
√
3
3 −
5
n
=
√
3 +
3
n
−
5
n
2
+
√
3
więc
3 − 0
3
√
3
lim a
n
=
=
=
√
3 + 0 − 0
+
√
3
2
√
3
2
n→
∞
17 mar 22:03