analiza
rozniczkowanie:
y'=kyn. Jaki to typ rownania rozniczkowego?
17 mar 20:23
rozniczkowanie: ?
17 mar 21:06
'Leszek: Liniowe jednorodne ,rozwiazujemy :
| dy | | dy | | dy | |
| = yn ⇒ |
| = dx ⇒ ∫ |
| = ∫ dx |
| dx | | yn | | yn | |
17 mar 21:46
'Leszek: Sorry ,zgubilem k = const.
| | dy | |
Powinno byc : ∫ |
| = k ∫ dx |
| | yn | |
17 mar 21:48
Adamm: zauważ że dla n=1 mamy szczególny przypadek
17 mar 22:05
'Leszek: dla n =1 otrzymujemy ln | y | = k*x + C ⇒ y = C*ekx ,nie widze nic szczegolnego ?
17 mar 22:09
Adamm: szczególne w tym przypadku jest to że przypadek dla n=1 trzeba policzyć osobno
napisałem to po to by autor się nie pomylił
17 mar 22:21
rozniczkowanie: Jak mam znalezc rozwiazanie zagadnienia poczatkowego bez znajdowania rozwiazania ogolnego to
musze liczyc calke oznaczona tak?
18 mar 11:16
rozniczkowanie: ?
18 mar 12:12
Jerzy:
To nie jest równanie liniowe jednorodne, to równanie pierwszego rzędu o rozdzielonych
zmiennych.
Mając zagadnienie początkowe, jesteś w stanie wznaczyć stałą C całki ogolnej tego równania.
18 mar 12:18
calka: W tym rownaniu y'=kyn jaka jest zmienna ? Czy zmienna jest k?
y'(k)=kyn(k)
19 mar 14:29
Jerzy:
k − to stała
y jest funkcją pewnej zmiennej, np: x , t .
19 mar 14:30
Adamm: a może zmienna to n?
wtedy byłoby ciekawie
19 mar 14:48