Geometria analityczna
majsa: Punkty A=(5,−2) i B=(17,2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy
wierzchołku A. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu y=2x+3
A)wyznaczanie współrzędne wierzchołka C
B) oblicz pole trójkąta ABC
Proszę o dokładne rozwiązanie ,bo mi nie chce wyjść
17 mar 20:09
Janek191:
| 1 | |
y = |
| x + b A = ( 5, −2) |
| 3 | |
| 11 | |
− 2 = U{5}[3} + b ⇒ b = − |
| |
| 3 | |
==================
Prosta prostopadła
y = −3 x + k A = ( 5, − 2)
− 2 = −3*5 + k ⇒ k = 13
y = − 3 x + 13
==========
Punkt C
−3 x + 13 = 2 x + 3
5 x = 10
x = 2
y = 2*2 + 3 = 7
C = (2, 7)
===========
17 mar 20:52
Antonni: Panie
Janku191 ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
I to b musi byc ?
17 mar 20:54
Janek191:
?
17 mar 20:55
Janek191:
B )
→
AB = [ 12, 4]
→
AC = [ −3, 9 ]
więc
I AB I = √122 + 42 = √144 + 16 = √16*10 = 4√10
I AC I = √(−3)2 + 92 = √ 9 + 81 = √9*10 = 3√10
Pole Δ ABC
P= 0,5* 4 √10*3√10 = 6*10 = 60
=============================
II sposób
P = 0,5 * I 12*9 − (−3)*4 I = 0,5* I108 + 12I = 60
=====================================
17 mar 21:05
Mila:
![rysunek](rys/130618.png)
1)
k: y=2x+3
A=(5,−2) i B=(17,2)
AB
→=[12,4]
AC⊥AB
Prosta AC:
m: 12(x−5)+4*(y+2)=0
3x+y−13=0
Punkt przecięcia prostych k i m
3x+2x+3−13=0
5x=10 ⇔x=2 i y=2*2+3=7
C=(2,7)
2)
AC
→=[−3,9]
M:
12 4
−3 9
Det(..)=12*9+12=120
17 mar 21:37