Rozwiąż nierówność
joko: Rozwiąż nierówność (x2−5x+6)(x2−1)≤0
17 mar 19:52
Tadeusz:
licz miejsca zerowe ... krotności .... "fala" i ustalaj przedziły
17 mar 19:56
joko: Cóż, gdybym umiał to zrobić, to nie prosiłbym o pomoc na forum.
17 mar 19:58
joko: Obliczyłem z delty, że x1= 2 x2=3 a kolejne rozwiązania to x=−1 v 1
Teraz nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić i nie jestem pewien jakiej krotności jest
równanie kwadratowe, czyżby 2?
17 mar 20:00
joko: (−∞;−1)(−1;1)(1;2)(2;3)(3;∞) Tak powinny wyglądać przedziały?
17 mar 20:02
17 mar 20:03
joko: Teraz wyszło mi, że nierówność spełnia przedział <2;3> ale nie rozumiem czemu <−1;1> spełnia to
równanie.
17 mar 20:21
Antonni:
![rysunek](rys/130614.png)
Teraz widac ?
17 mar 20:24
joko: Czyli (x2−1) będzie krotnością pojedyńczą?
17 mar 20:26
Antonni: ![emotka](emots/1/niee.gif)
x
2−1= (x+1)(x−1) i masz pierwiastki jednokrotne
17 mar 20:27
joko: Tak myślałem, ale zmylił mnie ten kwadrat przy x. Bardzo dziękuje.
17 mar 20:28