Funkcja tworząca przejście na zapis sumy
Luke: Cześć,
Mam problem, ponieważ po wygenerowaniu wzoru funkcji tworzącej od trzeciego elementu nie
zgadzają się wartości wygenerowane przez mój wzór a przez wzór rekurencyjny, który został
podany na początku zadania.
Ogółem podejrzewam, że błąd znajduje się gdzieś w tej okolicy:
(jak przejść z takiego zapisu na zapis sumy? korzystając z prawidłowości, że 11−x to ∑xn)
−1x−1+21−4x
Ja wyciągam −1 i 2 i zapisuję to w ten sposób −1∑xn + 2∑4nxn
Ale jak już wspomniałem powyższy wzór nie generuje takich samych wartości od a3
17 mar 18:47
17 mar 18:55
Luke: ok dziękuje za wskazówkę. Teraz tym bardziej otrzymana funkcja nie generuje takich samych
wyników jak wzór rekurencyjny. Raz a0 = 1 a raz a0 = 3
17 mar 19:01
Luke: Ogólem robię to dobrze?
Wychodzi mi coś takiego
4x2+2x+1(1−x)(1−4x)
teraz trzeba to zapisać jako a(1−x) + b(1−4x)
Wymnożyć i przyrównać do 4x2+2x+1 czyż nie? Następnie rozwiązać równanie gdzie otrzymuję
wyniki a=−1, b=2
17 mar 19:05
17 mar 19:30
17 mar 19:55
Mila:
Napisz treść zadania.
17 mar 20:09
Mila:
Nie wiem z czym porównać.
17 mar 20:22
Luke: Jestem pewny za wcześniejszą cześć, ponieważ 2 sposobami dochodzę do takiej samej funkcji
A(x) = u{4x2+2x+1}((1−x)(1−4x)}
Pewnie coś źle robię w kolejnych krokach.
1. Zapisuję prawą stronę tego równania jako
a(1−x + b1−4x
2.Wymnażam to przez siebie otrzymując
a−4ax+b−bx
3.Porównuję z licznikiem
a−4ax+b−bx = 4x2+2x+1
4.Wyciągam x przed nawias
x(−4a−b)+a+b = 4x2+2x+1
5.Porównuję wartości przy stopniach
x2 nie ma
−4a−b=2
a+b=1
6.Rozwiązuję układ równań
a = −1
b = 2
7.Podstawiam otrzymane wartości
−11−x+21−4x
8.Zapisuję wzór
−1∑xn+2∑4nxn
Jest gdzieś tutaj błąd w moich obliczeniach, rozumowaniu?
17 mar 20:37
Luke: Oczywiście powinno być A(x) = 4x2+2x+1(1−x)(1−4x)
17 mar 20:38
Pytający:
| 4x2+2x+1 | | 4x2−5x+1+7x | | 7x | |
| = |
| =1+ |
| = |
| (1−x)(1−4x) | | 4x2−5x+1 | | (1−x)(1−4x) | |
17 mar 20:48
Luke: Faktycznie niepotrzebnie zredukowałem −5x+7x nie .zauważając, że to co w liczniku też mam w
miankowniku.
Mam pytanie jeszcze dlaczego tam jest potem 1− a nie 1+? i co się stało z 7x na 7? Układ
równań?
17 mar 21:01
Luke: ok policzyłem i już wiem skąd te 7 i 3 bo tak wyszło a i b a=− 73 b={7}{3}
Jak to teraz zamienić na sumę?
17 mar 21:27
Pytający:
| 7x | | −7 | | 7 | |
| rozłożyłem na ułamki proste, współczynniki wyszły |
| i |
| . |
| (1−x)(1−4x) | | 3 | | 3 | |
17 mar 21:28
Pytający:
| −7 | | −7 | | 1 | | −7 | |
| = |
| * |
| = |
| *∑n=0∞(xn) |
| 3(1−x) | | 3 | | 1−x | | 3 | |
| 7 | | 7 | | 1 | | 7 | | 7 | |
| = |
| * |
| = |
| *∑n=0∞((4x)n)= |
| *∑n=0∞(4nxn) |
| 3(1−4x) | | 3 | | 1−4x | | 3 | | 3 | |
17 mar 21:32
Luke: No to tak jak zrobiłem wyszło mi dokładnie tak samo.
I teraz uwzględniając(trzeba ją uwzględnić tak?) tą jedynkę z parę postów wyżej wyszło mi
1−73∑xn+73∑4nxn
17 mar 21:37
Pytający: Jak dla mnie ok.
17 mar 21:43
Luke: Tylko, że nie generuje takich samych wartości

Ze wzoru rekurencyjnego a
0=1 a
1=7 a
2=35 a tu ? a
0=1 a
1=8 a
2=4
17 mar 21:45
Mila:
Podaj ten wzór rekurencyjny.
17 mar 21:49
Luke: 0 dla n niższego od zera
5an−1+4an−2+2n dla reszty
17 mar 21:54
Pytający:
5a
n−1+4a
n−2+2
n czy 5a
n−1−4a
n−2+2
n
17 mar 22:01
Luke: 5an−1−4an−2+2n tam ma być minus przed 4
17 mar 22:03
17 mar 22:39
17 mar 23:05
Luke: Mam jeszcze pytanie o końcówkę 5 lini. Jeżeli tam jest suma od n=2 dlaczego podstawione zostaje
0 i 1?
18 mar 09:23
Luke: aa dobra rozumiem rozpoczyna się od n=2 więc trzeba odjąć 2 początkowe wartości. Tego nie
zrobiłem dlatego wychodziło błędnie. Bardzo wam dziękuję za pomoc.
18 mar 09:24
Luke: Jeszcze mam tylko pytanie skąd się wzięło +1 przy n w zapisie −2n
18 mar 11:05
Pytający:
Po rozkładzie na ułamki proste (patrz link od Mili), masz ułamek:
| 2 | | 1 | |
| =−2* |
| =−2∑(n=0do∞)2nxn=∑(n=0do∞)−2n+1xn |
| 2x−1 | | 1−2x | |
18 mar 16:37
Luke: W takim razie znów nie będą zgadzać się wartości
wg. tego wzoru a0 =1 a1=8 a2=40
19 mar 09:20
Luke: A nie dobra zgadza się, dziękuje za pomoc.
19 mar 09:24